Opinió

Exercici amb calor

Ara que sembla que per fi ja arriba la calor de veritat, m’agrada tornar a recordar un aspecte del qual ja he parlat altres vegades i que és molt important durant tot l’any, però especialment en èpoques on les temperatures són elevades. Estic parlant de la hidratació de l’esportista o del practicant d’exercici físic.

Si partim de la base d’uns estudis que ens proporciona la Federació Espanyola de Medicina de l’Esport, no anem bé, ja que conclouen que si deixem que un esportista begui quan vulgui segons la seva sensació de set no reposa ni la meitat del que elimina.

A partir d’aquí, s’ha de pautar molt bé la hidratació i, el més important, s’ha de tractar com un tema vital, ja que l’efecte final de la deshidratació és, ni més ni menys, que la mort sobtada.

En primer lloc, hem de tenir clar que no és el mateix beure aigua que una beguda d’esportista isotònica o que una beguda energètica.

La beguda isotònica per a esportistes ens aporta una quantitat d’electròlits que, a part de ser fonamental per al cos (sodi), permet una millor absorció per part del mateix cos, i arribar abans a la correcta hidratació. Algunes begudes porten també carbohidrats (glucosa, sacarosa o maltodextrines), hidratant també correctament i a més retardant l’efecte de la fatiga. Una durada o intensitat altes recomanen aquest tipus de begudes.

De l’aspecte de cada quin cert temps s’ha de beure, el més conegut és allò de que quan tenim la sensació de set ja tenim un 5% de deshidratació, cosa que no és gens recomanable. Cada 15-20 minuts d’activitat hem de beure entre 150 i 200 mil·lilitres de líquid. També cal tenir en compte que la beguda no ha d’estar molt freda, ja que alenteix l’absorció, ni molt calenta, ja que no ens agradarà tant el seu gust. Normalment les begudes isotòniques porten gustos agradables que faciliten el fet de beure encara que no es tingui set, que és del que es tracta.

És totalment desaconsellable fer exercici en hores de màxima insolació. Segurament que si algun no professional ho fa, sobretot a l’aire lliure i amb sol, pot trobar algun altre moment més adequat i amb una insolació més baixa. Les primeres hores del dia i les darreres de la tarda són força bones per fer exercici a l’aire lliure.

També s’ha de tenir en compte que hi ha gent que té la creença que el seu cos està adaptat a no beure i que no ho necessita. O que sua poc i això és un senyal que no cal beure gaire. Tot és un error. El glop de líquid cada 15-20 minuts no l’hauria de treure ningú. I si sóc corredor? Avui en dia existeixen molts sistemes d’hidratació per portar a sobre amb una molèstia mínima per a l’esportista.

No vull acabar sense fer esment d’un aspecte que cada cop veig més. Algunes persones acostumen a consumir un tipus de beguda anomenada “energètica”. És un tipus de beguda que a poc a poc es va posant de moda entre un tipus de públic bastant jove i també bastant inculte, que s’empassa el primer que li posen al davant. Les begudes energètiques són clarament perjudicials per al sistema nerviós, ja que la seva composició porta alts nivells de cafeïna, barrejada amb altres substàncies com la taurina o gluconoralactona, que poden causar insomni. Provoquen un efecte en la persona de sensació de benestar i reducció de la fatiga, però només és una sensació, i quan aquesta s’esvaeix, apareix un “baixon” molt més gran. No són begudes recomanables en cap sentit per als esportistes, ja que, fent exercici, la pressió arterial puja moltíssim i no convé aportar substàncies que puguin desencadenar un risc afegit. Com dic sempre, informeu-vos bé, i sobretot, hidrateu-vos.