Opinió

Un ral de l’Ajuntament de Cambrils de Mar

El 16 de juliol de 1936 es va produir l’alçament militar del general Franco en contra la República Espanyola. Sis dies després, a Cambrils es va constituir un Comitè Antifeixista encapçalat per l’alcalde d’aleshores, Cassià Castells Pallejà. Passat l’estiu, Lluís Companys va reorganitzar la Generalitat i per decret va obligar a la formació de nous ajuntaments. El 17 d’octubre de 1936, Ferran Ortoneda Pàmies, del PSUC, va passar a ser el nou alcalde de Cambrils. Aquets detalls i molts altres els trobem recollits a l’article ‘Els Ajuntaments Republicans’ de l’historiador local Manel Tarés publicat fa quatre anys a l’edició impresa de la Revista Cambrils i que també podeu llegir a Internet a l’apartat “Reportatges” del Revista Cambrils Diari Digital.

Faig aquesta petita ressenya introductòria per situar el context històric del moment que vivia Cambrils quan la Generalitat de Catalunya va autoritzar els ajuntaments locals a emetre el seu propi paper moneda. L’escassetat de diners circulants a causa de la fosa del metall de les monedes per a ús bèl·lic o la fugida de capital en divises va obligar més d’un miler de municipis catalans a emetre el seu propi paper moneda. A la comarca del Baix Camp, 24 municipis van emetre bitllets, a excepció de l’Aleixar, Arbolí, la Mussara i Vinyols. Hem de recordar que durant la República el nom del nostre poble va gaudir d’un apèndix marítim, per aquest motiu l’Ajuntament de Cambrils de Mar va ser l’emissor dels bitllets d’1 i 2 rals. Aquest fet resulta singular també perquè la Generalitat va autoritzar l’emissió de valors en pessetes i a Cambrils es va escollir la denominació popular del ral per als 25 i 50 cèntims de pesseta.

Un d’aquests bitllets cambrilencs se subhasta actualment a Internet en un popular portal de subhastes. El bitllet en qüestió va ser emès el 21 de gener de 1937. Tal com veiem a la foto, a l’extrem superior esquerre hi figura el valor d’1 ral, també apareix escrit “La Dipositaria Municipal abonarà al portador UN RAL”. El paper, força arrugat, recull la firma de l’alcalde Ferran Ortoneda, tal com explicava més amunt. També hi ha espai per a les firmes de l’interventor i el dipositari, que en aquest cas en particular no signen. Un segell amb l’escut de l’Ajuntament de Cambrils acaba de donar validesa al document. Els bitllets de 2 rals eren força semblants, però mostraven el número dos amb un cos de lletra més gran i imprès amb tinta vermella, i també recollien les signatures del interventor i el depositari, no intel·ligibles.