Opinió

La nostra cuina vista des de fora

En diferents articles he escrit sobre gastronomia en general i modestament he exposat els meus punts de vista, que no tenen cap transcendència en aquesta matèria. Anomenaré tot seguit escriptors sobre gastronomia de gran prestigi, de fora del nostre país, i que siguin testimonis i, en la mesura possible, desapassionats, imparcials de la nostra cuina. Crítics i escriptors sense patriotisme local.

L’escriptor nord-americà Coleman Andrews diu: En la seva filosofia i el seu orígen, la cuina catalana no és una simple col.lecció de plats regionals, sinó una veritable cuina dotada d’una personalitat definida que, com la mateixa Catalunya, mira cap a l’exterior cap a Europa i cap al Mediterrani.

Del segle XVIII, manifestacions per l’anomenat primer periodista gastronòmic de la història, B.A. Grimod de la Reynière, que va escriure en un dels seus almanacs gastronòmics un text tan revelador com el següent: “Cal admetre-ho, nosaltres, els republicans de París, som uns novençans en aquest gran art del cuinar, mentre que la major part dels endarrerits provençals, els catalans, en són mestres”.

Eliane Thibaut Comelade, remarca: “La cuina dels comtes de Barcelona i els reis d’Aragó que van conquerir Sicília a l’Edat Mitjana, simbolitza l’apogeu dels Països Catalans a la Mediterrània. Una prosperitat gastronòmica, econòmica i comercial”. Passat i present són també, segons Janet Mendel, indeslligables quan parlem de la cuina catalana. “Hi va haver un puixant realisme que s’estenia per una part de França. Catalunya, avui és una regió autònoma amb el seu propi idioma i tradicions dinàmiques. Nació marinera que va portar d’arreu del món mescla d’estils assimilant i superposant les contribucions d’altres cultures a una molt antiga tradició culinària. Els catalans estan orgullosos de la seva cuina, que proclamen com la millor del país, i considerant la basca, tenen ben bé raó” (Cooking in Spain).

Jane Grigson, en el seu llibre The observer guide of European Cookery, escriu: “La cuina catalana té una gran reputació a tot Espanya i, certament, alguns dels meus millors àpats varen tenir lloc en un restaurant català”. Penélope Casas, en el seu llibre editat als Estats Units, sosté que: “Des del punt de vista gastronòmic, i en la meva opinió, Catalunya és la regió més remarcable, estimulant i diversa”.

Personalment, no tinc prous criteris per defensar o rebatre les afirmacions d’aquests escriptors i escriptores sobre gastronomia, només em limito a transcriure’n els seus punts de vista.