La nostra cuina vista des de fora
En diferents articles he escrit sobre
gastronomia en general i modestament
he exposat els meus punts de
vista, que no tenen cap transcendència
en aquesta matèria. Anomenaré tot seguit escriptors sobre
gastronomia de gran prestigi, de fora del nostre país, i que siguin
testimonis i, en la mesura possible, desapassionats, imparcials de
la nostra cuina. Crítics i escriptors sense patriotisme local.
Lescriptor nord-americà Coleman Andrews diu: En la seva filosofia i el seu orígen, la cuina catalana no és una simple col.lecció de plats regionals, sinó una veritable cuina dotada duna personalitat definida que, com la mateixa Catalunya, mira cap a lexterior cap a Europa i cap al Mediterrani.
Del segle XVIII, manifestacions per lanomenat primer periodista gastronòmic de la història, B.A. Grimod de la Reynière, que va escriure en un dels seus almanacs gastronòmics un text tan revelador com el següent: Cal admetre-ho, nosaltres, els republicans de París, som uns novençans en aquest gran art del cuinar, mentre que la major part dels endarrerits provençals, els catalans, en són mestres.
Eliane Thibaut Comelade, remarca: La cuina dels comtes de Barcelona i els reis dAragó que van conquerir Sicília a lEdat Mitjana, simbolitza lapogeu dels Països Catalans a la Mediterrània. Una prosperitat gastronòmica, econòmica i comercial. Passat i present són també, segons Janet Mendel, indeslligables quan parlem de la cuina catalana. Hi va haver un puixant realisme que sestenia per una part de França. Catalunya, avui és una regió autònoma amb el seu propi idioma i tradicions dinàmiques. Nació marinera que va portar darreu del món mescla destils assimilant i superposant les contribucions daltres cultures a una molt antiga tradició culinària. Els catalans estan orgullosos de la seva cuina, que proclamen com la millor del país, i considerant la basca, tenen ben bé raó (Cooking in Spain).
Jane Grigson, en el seu llibre The observer guide of European Cookery, escriu: La cuina catalana té una gran reputació a tot Espanya i, certament, alguns dels meus millors àpats varen tenir lloc en un restaurant català. Penélope Casas, en el seu llibre editat als Estats Units, sosté que: Des del punt de vista gastronòmic, i en la meva opinió, Catalunya és la regió més remarcable, estimulant i diversa.
Personalment, no tinc prous criteris per defensar o rebatre les afirmacions daquests escriptors i escriptores sobre gastronomia, només em limito a transcriuren els seus punts de vista.
Lescriptor nord-americà Coleman Andrews diu: En la seva filosofia i el seu orígen, la cuina catalana no és una simple col.lecció de plats regionals, sinó una veritable cuina dotada duna personalitat definida que, com la mateixa Catalunya, mira cap a lexterior cap a Europa i cap al Mediterrani.
Del segle XVIII, manifestacions per lanomenat primer periodista gastronòmic de la història, B.A. Grimod de la Reynière, que va escriure en un dels seus almanacs gastronòmics un text tan revelador com el següent: Cal admetre-ho, nosaltres, els republicans de París, som uns novençans en aquest gran art del cuinar, mentre que la major part dels endarrerits provençals, els catalans, en són mestres.
Eliane Thibaut Comelade, remarca: La cuina dels comtes de Barcelona i els reis dAragó que van conquerir Sicília a lEdat Mitjana, simbolitza lapogeu dels Països Catalans a la Mediterrània. Una prosperitat gastronòmica, econòmica i comercial. Passat i present són també, segons Janet Mendel, indeslligables quan parlem de la cuina catalana. Hi va haver un puixant realisme que sestenia per una part de França. Catalunya, avui és una regió autònoma amb el seu propi idioma i tradicions dinàmiques. Nació marinera que va portar darreu del món mescla destils assimilant i superposant les contribucions daltres cultures a una molt antiga tradició culinària. Els catalans estan orgullosos de la seva cuina, que proclamen com la millor del país, i considerant la basca, tenen ben bé raó (Cooking in Spain).
Jane Grigson, en el seu llibre The observer guide of European Cookery, escriu: La cuina catalana té una gran reputació a tot Espanya i, certament, alguns dels meus millors àpats varen tenir lloc en un restaurant català. Penélope Casas, en el seu llibre editat als Estats Units, sosté que: Des del punt de vista gastronòmic, i en la meva opinió, Catalunya és la regió més remarcable, estimulant i diversa.
Personalment, no tinc prous criteris per defensar o rebatre les afirmacions daquests escriptors i escriptores sobre gastronomia, només em limito a transcriuren els seus punts de vista.