Opinió

El peix de platja

N’hi ha moltíssims, de tots els colors, de tots els gustos, de totes les mides, malgrat que tendeixen a una talla petita. És el nostre peix senzill del Mediterrani. Sol arribar als mercats i peixateries amb el nom genèric de peix de platja. Tot i així, molts són poc coneguts i, per tant, poc consumits. Parlem de peixos amb noms estranys, que no es diuen igual d’un lloc a l’altre, localismes creats pels nostres avantpassats. Els més coneguts: maire, palaia, bruixa, lluerna... D’altres menys freqüentats serien: palometa, xucla, sonso, capellà, burret, cinta, clivalló... I encara més: rata, gat, mussola, congre, frenegal, sèrvia, serrà. També podem citar el besuc, el sarg, el pagell o el pagre, però aquests, si superen el quart de quilo, adquireixen una categoria comercial superior. Tots comparteixen el fet que arriben a diari a les llotges catalanes. Això ens dóna l’oportunitat de comprar peix fresquíssim, saborós, variat i barat. Amb tot, després de parlar amb pescadors, peixaters i restauradors, la percepció que hem rebut com a consumidors és que ens movem entre quatre o cinc peixos: el rap, el lluç, el llenguado i un altre que es mou entre el salmó i l’orada en cultiu. Són fàcils de cuinar, de menjar i n’hi ha tot l’any. Se’n troben arreu i a bon preu, sense que el consumidor sàpiga que, en molts casos, probablement no seran del mar català. Però, qui ens ha ensenyat a diferenciar un lluç mediterrani d’un lluç de Namíbia o de Xile? Com podem aprendre a triar amb criteri entre un peix filetejat i de carn blanca que ve del Vietnam o un peixet petit de platja, però fresquet i sortit de la barca del nostre poble només fa unes hores? El peix més bo és el que està menys temps fora de l’aigua.

Quan la pesca era una activitat del tot artesanal i els pescadors feien olles i ranxets a bord; quan mares i àvies tenien temps per anar a comprar cada dia i a les cases es feien tres àpats asseguts a taula; quan potser podies triar menys i menjaves el que la terra i la mar et donava aquell dia i prou, aquells peixets de platja tenien un paper propi, més modest o més solemne, però tenien l’oportunitat d’entrar en escena a la taula familiar. Em penso que tots plegats anem massa farts.