Opinió

La restauració de les tombes reials de Santes Creus

El passat 30 de setembre va tenir lloc a la Casa de la Generalitat de Tarragona una xerrada sobre els treballs de restauració de les tombes reials de Santes Creus amb la participació de diversos membres de l’equip que ha portat a terme aquest estudi. Dies enrere, havia vist el reportatge emès per TV3 sobre aquest tema i vaig decidir assistir a l’acte per saber-ne més detalls. Em va sobtar comprovar la minsa assistència de públic en un acte organitzat en una ciutat tan arqueològica com és Tarragona. Malgrat que el reportatge emès per televisió se centrava en la tomba reial de Pere el Gran, fill de Jaume I el Conqueridor, els treballs de restauració han actuat també a les tombes de Jaume II, la seva esposa Blanca d’Anjou i l’almirall Roger de Llúria. Els conferenciants, durant l’acte, van aportar molta informació sobre els estudis realitzats així com abundant informació gràfica.

La tomba reial de Pere el Gran no havia esta mai profanada fins a dia d’avui, però es té constància que l’any 1857 el canonge Bonaventura Hernández Sanahuja va obrir el sepulcre parcialment per comprovar si dins la tomba hi havia les restes d’aquest monarca. Possiblement la fulla de palma que es va trobar juntament amb la mòmia del rei podria formar part de la cerimònia d’aquesta exhumació parcial de la tomba; el carboni catorze ajudarà a desvetllar si va ser així. Curiosament la mòmia de Pere el Gran conserva les celles i la barba; també es va trobar un manyoc de cabells que no es pot assegurar que pertanyés al rei. Els rituals d’enterrament d’aleshores són força desconegut i, a l’espera dels resultats, no es pot determinar si es van retirar els cabells del difunt o pertanyen a un altre individu. Malgrat que la tomba no havia estat profanada, la mòmia presentava un avançat estat de descomposició i tan sols s’han pogut extreure mostres dels pulmons i de la bufeta de l’orina.

Ben al contrari, la mòmia de Blanca d’Anjou va ser profanada i esmicolada en 74 fragments. Malgrat aquesta devastació, les restes presenten un estat de conservació excel·lent i els treballs de restauració han permès reconstruir la mòmia amb l’absència d’un braç i de la part inferior de la cara. Els treballs forenses efectuats sobre aquest cos han permès constatar que la reina va morir en el part del seu desè fill a l’edat de 25 anys. No s’han recuperat mostres de roba però sí fragments de penjolls de corall. Algunes parts del cos mostren les empremtes de la roba mortuòria. A la tomba de Roger de Llúria, es va trobar en una urna de fusta restes òssies que pertanyen a quatre individus diferents. També una ampolla de vidre amb una nota que no s’ha pogut recuperar malgrat els esforços realitzats. Sembla ser que Sanahuja va voler deixar constància del seu pas per les tombes reials.

A banda de les exhumacions, s’han realitzat restitucions de peces trencades que es trobaven als magatzems del monestir i s’ha estudiat i restaurat la policromia de les tombes. Queden, però, encara molts mesos d’estudi per conèixer més detalls reveladors. Ara per ara només ens resta animar-nos i pujar a veure aquest conjunt monumental totalment restaurat i amb una nova il·luminació que realça encara més una joia del patrimoni monumental de Catalunya.