Opinió

Com fer fracassar una sèrie televisiva

La programació televisiva és fonamental per a una cadena de televisió. Estratègies com ara el traspàs d’audiències (és a dir, posar seguits dos programes que s’adrecin a un públic objectiu similar perquè l’audiència d’un programa ens passi a l’altre), o altres com ara avançar cinc minuts l’informatiu per tal que l’audiència s’enganxi al nostre telediari i ja s’hi quedi, ens permeten que la gent quedi connectada al nostre canal. Això es tradueix en un major share i, per tant, col·locarà el nostre programa en millors condicions per aconseguir publicitat.

Els programadors, doncs, són persones que fan autèntics estudis per tal d’aconseguir la preuada audiència. Fins aquí tot molt lògic. Ara bé, què passa quan totes les estratègies ens condueixen al fracàs d’un programa? M’explicaré millor. Fins aquesta temporada jo era una fan de l’advocat Nick Fallin, nom de ficció del protagonista d’El guardià, sèrie televisiva que, en principi, emet TV3 els dimecres a partir de les deu de la nit. I dic en principi, perquè mai saps si dimecres s’emetrà o no la sèrie. Sembla, doncs, que els programadors de TV3 s’hagin proposat que espectadors com jo (algunes amigues m’han confessat que també els ha passat el mateix) deixem de veure la sèrie. Tot plegat, suposo, ha beneficiat d’altres sèries de ficció que s’emeten (i aquestes de forma continuada) a Antena 3 (Aquí no hay quien viva) i Tele 5 (Los Serrano). Així doncs, quan arriba el dimecres no saps mai si emetran El guardià o qualsevol partit de la Copa del Rei, o qualsevol altre programa que TV3 no sàpiga on col·locar. Reportatges de prestigi i de gran interès són col·locats en aquesta franja, cosa que em sembla perfecta, sempre que tinguin una continuïtat en el temps. Però el que no és lògic és no emetre la sèrie una setmana i a la següent sí, i a més tenint en compte que l’audiència d’un partit de futbol, d’un documental o d’una sèrie de ficció són potencialment molt diferents.

La situació s’agreuja si es tenen en compte les característiques pròpies de la sèrie El guardià que no són les mateixes que altres “colobrots” televisius com ara El cor de la ciutat, que el pots començar a veure pel capítol 1.500 i als deu minuts coneixes perfectament els personatges i les principals trames. Aquí, en canvi, quan després d’un mes tornes a veure El guardià ja no recordes si continua estant o no amb la seva companya i quins eren els principals problemes laborals que havia d’afrontar l’advocat.

El resultat de tot plegat és el següent: una bona part de l’audiència busca altres ofertes que tinguin una major continuïtat o busquen fer alguna altra cosa. Realment, el que succeeix amb aquesta sèrie em sembla un perfecte exemple, un model de llibre, sobre què hem de fer si volem que una sèrie de televisió fracassi (estic pensant en proposar que ho contemplin en els llibres universitaris sobre programació). I em puc imaginar que a final de temporada diran que l’audiència no ha respost com s’esperaven, però penso que de ben segur algun programador mirarà d’amagar un somriure maliciós pensant que ja s’ha carregat la sèrie de televisió.