Opinió

Commemorar, una mirada entre el passat i el futur

Havia estat tradicional que la diada de la Immaculada, el 8 de desembre, fos la festa grossa de Cambrils, i feia tàndem amb el dia següent, en honor al Sagrat Cor, una celebració introduïda arran d’un suposat fet miraculós ocorregut a l’antic convent de Gràcia. De manera progressiva, va prendre més volada la festa de la Mare de Déu del Camí, el 8 de setembre, i, després de molts anys d’ensopiment festiu general, és aquesta la diada que han triat els darrers ajuntaments per promocionar-la i dirigir-hi la part més important del pressupost de festes. La festa d’hivern ha quedat reduïda a uns quants actes que mantenen la deguda solemnitat del dia i competeixen contra el conjunt de possibilitats que ofereix el llarg pont al qual està associat. L’ofici religiós de la Immaculada, acompanyat de l’actuació de la Coral Verge del Camí, continua, després, amb la cercavila dels elements festius propis (gegants, diables, ball de bastons i banda de música). A aquests actes bàsics i tradicionals, s’han afegit d’altres que donen vistositat i animositat durant aquests dies: els mercats de Nadal, la recent ruta dels tallers d’artistes, l’entrega dels premis de pintura, fotografia i narrativa i, fins i tot, la munió de microactes relacionats amb La Marató de TV3. Tot plegat entronca amb la commemoració del Setge de la vila del 1640. Quan el regidor Jordi Savall presentava els actes de la Immaculada d’enguany, s’hi referia com “la festa més recollida i més de casa”. En efecte, sembla que la tendència sigui que el pressupost de festes es reparteixi al llarg de l’any entre una festa d’estiu més dinàmica, del carrer i musical, i una festa d’hivern més cultural, d’ambient prenadalenc.
Enguany, els actes del Setge han estat esplèndids. Per raons insospitades, s’ha fet una commemoració sense escatimar-hi res. La Companyia Traüt i dos grups de recreació històrica han ofert un parell d’espectacles d’escenificació de gran qualitat i didàctica. No s’han oblidat, però, el parlament i l’ofrena de la corona de llorer, que són els elements que, per a mi, doten aquest acte d’aquell component íntim i de solemnitat commemorativa que li escau (el fred també hi ajuda). La celebració s’ha acompanyat amb la reedició del llibret que va escriure el prolífic Josep Iglésies, fa 43 anys, sobre aquell episodi històric. En conjunt, ha estat una aposta per la recuperació de la memòria d’aquells malaguanyats successos, que celebro per l’encert i el rigor amb què ha estat plantejada. En segon lloc, una altra de les sorpreses ha estat el lliurament d’unes distincions honorífiques que s’ha empescat l’Ajuntament de Cambrils. Josep Salceda i Joan Pedrell han rebut un merescudíssim reconeixement en forma de medalla d’honor, mentre que altres persones i institucions han rebut mencions especials, entre els quals cinc dels fundadors d’aquest mitjà de comunicació que teniu entre les mans. Ara bé, quin és el sentit d’aquesta iniciativa? Tindrà continuïtat?
Ha estat un any de moltes commemoracions: reconeixement als primers immigrants procedents de Don Benito, reconeixement a les dones emprenedores més veteranes, monument a les víctimes dels temporals de 1911. Això és bo, ja que s’aconsegueix que la memòria històrica i el reconeixement social passin dels grans personatges i les gestes més heroiques als ciutadans normals i les activitats quotidianes dutes a terme amb esforç i constància. Però, per què s’han fet tots durant aquest darrer any, precisament quan s’imposa la moderació i la contenció de les despeses? S’ha esperat expressament a l’acabament de la legislatura? És possible, doncs, que aquesta etapa final de govern hagi tingut alguna cosa a veure amb l’allau i l’esplendidesa dels actes que hem comentat? Els avatars de la política acostumen a incidir en l’agenda ciutadana d’actes. Si es presenten canvis a l’horitzó proper, cal fer-se veure, cal estar present, cal moure’s. Els polítics s’han de donar a conèixer i els diferents partits miren d’eixamplar el seu espectre ideològic per abastar més. I és prou curiós comprovar com varia l’escandall de regidors que assisteixen als actes culturals i festius segons qui mana i d’acord amb les expectatives futures. No oblidem, doncs, que commemorar és un acte que ocorre en el present, els agents que hi participen actuen en un marc determinat. Commemorar, en fi, té més de futur que de passat.