Opinió

I ara què?

Semblava que després de l’accident a la central nuclear de Fukushima començava novament el debat sobre l’energia nuclear i la dependència d’aquest tipus d’energia, però hi haurà una nova era després de Fukushima?
Hi ha qui diu que l’accident de la central japonesa és un cas excepcional (ja sabem que és un cas excepcional, però ha passat) i els físics, enginyers, tècnics i defensors de les nuclears en general diuen que les centrals són molt segures i que la nuclear és una energia neta perquè no emet CO2 a l’atmosfera. Però com pot ser una energia neta quan els residus radioactius, que no tenen manera de ser destruïts ni neutralitzats, han de ser confinats de forma segura en algun lloc (més val que no sapiguem on) a l’espera que amb el temps es trobi una solució... Això és com escombrar i amagar la merda sota la catifa. Aquesta és l’herència que deixarem a les generacions futures, tones de material radioactiu enterrat i qui s’ho trobi ja se les arreglarà.
Just aquest 26 d’abril es complien els 25 anys de l’accident de Txernòbil i vaig al·lucinar quan vaig saber que el material radioactiu segueix i seguirà fent reaccions de manera incontrolada; simplement es va construir un sarcòfag per tal d’aïllar la central i au! Per cert que ara se n’ha de construir un de nou perquè s’hi han detectat fuites de radioactivitat. No em direu que tot plegat no és com dur lligada una bomba al coll sense saber si esclatarà o no esclatarà!
Sí, ja ho sabem, som uns grans consumidors d’energia i l’energia nuclear ara com ara és imprescindible, però fa temps que es coneixen altres tipus d’energies i no sembla que es faci gaire cosa per al seu desenvolupament i fer una transició del model energètic amb una forta dependència de l’energia nuclear (que a l’Estat espanyol suposa al voltant d’un 20% del total d’energia produïda) a un model que aposti definitivament per les energies renovables (que en l’actualitat suposen al voltant d’un 28%). Per posar un exemple, en el cas de l’energia fotovoltaica, anys enrere es va començar una política que promovia la construcció del que s’anomenen granges solars i que aboquen l’electricitat a la xarxa general. Doncs bé, aquest model en l’actualitat depèn d’unes quotes molt restrictives i és gairebé impossible que algú que estigui interessat a aprofitar un terreny que no cultiva, per exemple, per instal·lar plaques solars i fer una granja elèctrica per treure’n un rendiment ho pugui fer. El model que promou el Ministeri d’Energia en l’actualitat és el de les plaques fotovoltaiques en cobertes d’instal·lacions industrials en detriment de les granges. I dic jo, no seria millor sumar que restar i promoure aquest tipus d’energia, que és neta, que és més o menys contínua (tenint en compte les hores de sol de què es gaudeix a l’Estat) i que és un regal de l’univers?
Tant de bo que l’accident de la nuclear del Japó faci obrir una mica els ulls als governants i hi hagi una nova era després de Fukushima. Un nou món és possible.
Valgui per qui li valgui!