Opinió

La cuina wok

Un wok és una paella amb la base bombada que es fa servir a l’Àsia per preparar tot tipus de plats i aconseguir diferents tipus de cocció. A la Xina s’utilitza fa més de 2500 anys. El wok és propi de la cuina i de la filosofia xinesa: els aliments han de ser modificats tan poc com sigui possible per l’home, perquè no perdin les característiques originals. Per això, les coccions són curtes i es busca més l’harmonia dels sabors, les textures i els colors, que la complexitat de la preparació. La cuina xinesa no és una cuina de cocció molt llarga, ja que el cost energètic era i és primordial. Aquest principi encara es té present avui dia.

Llevat de determinades receptes, els aliments es tallen molt petits: primer, perquè es couen més de pressa –estalvi energètic– i després, perquè els comensals no hagin de fer servir el ganivet sinó la cullera o els palets. En els plats bullits, els germinats s’incorporen al wok al final, a vegades, després de la cocció, perquè amb el calor dels altres aliments n’hi ha prou per coure’ls. Seguint aquest ordre s’evita que quedin tous i perdin les propietats nutritives. Amb el wok es pot cuinar de formes diferents. La forma més habitual és el saltat: els ingredients es couen a foc mitjà-alt i es barregen amb moviments de canell enèrgic, cosa que facilita l’evaporació dels líquids i aporta el saltat adequat, cruixent, no fregit. L’altra forma és el fregit. Primer s’escalfa el wok al màxim, després s’hi posa l’oli necessari, que s’escalfarà al moment, i tot seguit, els ingredients, que es fregiran de la manera habitual. Al wok els ingredients també es poden guisar i fer-hi sopes.

En la cocció wok no s’ha d’oblidar mai moure contínuament els aliments mentre estan al foc. Així, els condiments s’amalgamen millor, els sabors queden més suaus i el menjar es cou de maner més uniforme. Un secret per cuinar amb el wok és precisament aquest: remenar contínuament el menjar. La utilització d’aquest estri és fàcil. No fa falta saber cuinar per utilitzar el wok. L’únic que hem de fer és canviar la manera habitual de treballar amb olles i cassoles i tenir ganes de provar textures noves, sanes i poc condimentades. Hi ha llibres de receptes molt interessants i originals.