Opinió

Plats base

Per parlar dels plats base de la cuina mediterrània en general i de les cuines nacionals o regionals en particular, caldria partir del coneixement de les primeres matèries i el seu ús culinari.

La cuina mediterrània de diari, la dels pagesos i pastors, la dels pescadors i boscaters, parteix gairebé sempre d’un plat únic: verdures o llegums, cereals o pasta, carns o peixos, suquets o rossejats. Aquests plats es complementen amb alguna amanida, amb fruita seca o fresca de postres, algun producte lacti, i ja tenim un àpat diari. La carn hi és present més aviat com un condiment que no pas com un aliment base. Sovint es tracta de peix, carn de porc o de vedella a la mediterrània occidental, o de xai a la cultura de musulmana. La carn per antonomàsia dels diversos espais mediterranis és la de xai. El bou hi té menys presència. El bou era per treballar, no per menjar.

Com a plats de festa, en general, cal considerar el conill, la vedella i l’aviram: el pollastre, l’oca i l’ànec. El peix ha estat fonamental en l’alimentació dels pescadors i, antigament, en la gent de terra endins. El bacallà i altres peixos secs o salats, com les anxoves i les arengades, sempre hi han estat presents.

Una de les bases de l’àpat és una escudella o sopa, acompanyada de llegums, verdures i carns: l’escudella barrejada catalana, el cocido peninsular, el bollito misto italià, etc. Tots aquests plats poden ser a base d’arròs, pasta o cereals. Naturalment, són nombrosos els plats, a vegades també únics, com guisats o estofats a base de llegums: fesols, cigrons, faves, llenties, etc. També de verdures: bledes, col, bajoques, espinacs, bròquil, coliflor, etc.

Tota aquesta diversitat d’articles, sans i naturals, s’han menjat durant segles a tota la conca mediterrània i ha alimentat totes les nostres generacions passades.

En el meu modest entendre, crec que, en termes generals, ens estem oblidant una mica d’aquesta cuina i també d’algun àpat. Què se n’ha fet del tradicional sopar amb els aliments esmentats i amb tota la família al voltant de la taula? Canviar amb pèrdua no té sentit.