Opinió

La cuina del pa

Arreu de la Mediterrània i de l’Atlàntic hi ha una cuina del pa. No tot és alimentació a “pa i aigua”, propi de presos i penitents. Hi ha el “pa i trago” a l’època del segar i batre d’algunes comarques. Tenim els berenars tradicionals: pa amb oli, pa amb oli i sucre, pa amb vi i sucre, pa amb xocolata, amb formatge, amb botifarra... Tenim també els entrepans, les torrades, els canapès, els sandvitxos i, naturalment, el gloriós pa amb tomaca. Tenim tota mena de sopes de pa, sopes escaldades, calderetes, migas, gaspatxos espanyols, portuguesos i valencians, la zurrucuturra basca, pancuit mallorquí i el pancotto italià. Tenim el pa ratllat per als arrebossats, les sèmoles, la molla per a la pilota de la carn d’olla, croquetes, mandonguilles i picades. El pa també apareix a les postres: púdings, torradetes de Santa Teresa, pa d’ous i sopes de llet i cafè.
Cal dir que la cultura del pa forma part important de la història de la humanitat, de la política, dels costums, del folklore, de dites i refranys: “panem et circenses” dels romans, “pan y toros”, “pa per avui, fam per demà”. De religió: “guanyaràs el pa amb la suor del teu front” (no dels d’enfront).
Recordem que el pa l’han pintat artistes com Dalí, Picasso, Zurbarán, Rembrandt i altres, utilitzant-lo com a material artístic de forma creativa.
A casa o al desert el pa es podia coure en un petit forn o en una làmina de ceràmica. Durant el Neolític, el pa es coïa al caliu o entre dues pedres planes, com encara es fa en algunes cultures. Es considera que la troballa de la fermentació del pa –fet casual que es devia esdevenir a l’antic Egipte fa uns 10.000 anys– constitueix un salt importantíssim en la història de l’alimentació. Durant el Neolític (5000 aC) ja trobem el pa, en forma de coca no fermentada i amb molt de segó. A Mesopotàmia, fa uns 10.000 anys, feien una mena de coques o galetes sense llevat.