Opinió

La cuina grega

Grècia és ara un país exclusivament europeu. De fet, la cuina grega és una frontissa entre Europa i Orient, i, per tant, hi trobem tant elements de la cuina Mediterrània occidental, com d’altres de Turquia i del pròxim Orient. És cert que els turcs van ocupar el país fins 1830 i a causa del propi esclat de la gastronomia turca, aquest es fa sentir a la cuina hel·lènica en els productes, tècniques, noms dels plats... Però els grecs afirmen, amb arguments raonables, que van ser els turcs els qui van refinar en contacte amb la civilització hel·lènica. Precisament, els estudis sobre l’anomenada dieta mediterrània van començar l’any 1952, tot analitzant l’estil alimentari dels cretencs: molt de pa i cereals, llegums, verdures, peix, oli d’oliva i vi.
És cert que plats i productes grecs molt emblemàtics com la mussaca, l’iman bayildi o el iogurt baklava els trobem igualment bons a Turquia, Síria i el Magreb. Els grecs han rebut moltes ocupacions i influències tant polítiques com culinàries dels búlgars, francesos o italians. Fins i tot, el Ducat d’Atenes va ser català durant bona part del segle xiv. Per tant, es noten influxos d’aquestes nacions en certs plats.
Per carns de festa, els grecs mengen el xai fonamentalment, però també el porc, la vedella i l’aviram. Per carns de diari, mengen el kokoretsi ‒broqueta de carn de xai‒, suvlakia ‒broqueta de peix‒, gyiros o pa de pita amb xai rostit en ast vertical. Com a refrigeri, tota mena de panades i pastissets dolços i salats, sovint elaborats amb la finíssima massa estesa anomenada pasta fil·lo o recoberts de mel o almívar. Per cuinar es fa servir l’oli d’oliva*, el llard i ocasionalment la mantega. Ofereixen una tradicional confitura de fruites, el glyca, com a símbol d’hospitalitat. El formatge esdevé un producte bàsic, començant per l’imitadíssim feta ‒fet d’ovella‒, el kopanisti, el manuri, el halum, el kefalotiri, etc. La mel de Grècia és com el Rolls Royce de les mels. Com a destil·lats i brandis, hi trobem el mustika i sobretot l’uzo. Aquest últim destil·lat simbolitza l’amable cultura del cafè, servit amb meze o tapes, a mitja tarda, amb una bona companyia o una bona conversa a l’entorn d’una taula, amb un kafe ellnikós, un cafè grec, és una penyora de bona vida i amistat.