Opinió

Avellana, l’energia natural, des del Fòrum

La dieta és una qüestió fonamental per mantenir una vida sana. La dieta i l’alimentació també han estat un punt important a tractar en aquest Fòrum, d’uns pocs, com he pogut comprovar durant aquests mesos. Bé, fora de voler realitzar un balanç sobre aquest esdeveniment, vull remarcar l’espai important que té la dieta en el Fòrum i en les nostres vides diàries.

Més del 75% de la població mundial s’alimenta bàsicament de cereals, dels quals se’n consumeix majoritàriament la farina (en forma de pa o pasta, com la sèmola o el cuscús), o com a aliment majoritari l’arròs. La dieta es completa amb verdures, llegums, hortalisses i fruites en un menor grau, que aporten les vitamines i els minerals essencials.

La diferència a les dietes del món occidental és que tots aquests aliments són utilitzats en un segon lloc, de fet s’anomenen plat d’entrant o primer plat, sempre com a començament dels àpats; també s’utilitzen com a acompanyament de plats de carn o de peix.

Està clar que no se’ls dóna el mateix reconeixement que en països com el Senegal, el Vietnam o Sri Lanka. De fet, la gran diferència és la aportació proteica de les seves dietes, que podríem definir com a pobre o escassa. Depèn en gran part del nivell de pobresa: com més s’accentua la pobresa, la carència de proteïnes es més accentuada.

La carn de porc o de vedella en aquests països és per a molts un luxe; n’hi ha d’altres en què les seves creences els impedeixen menjar-ne, bé per prohibició o bé per considerar-los animals sagrats. (Aquestes religions es basen en manaments fonamentats en unes èpoques en què la falta d’higiene i de conservació adequada feien que aquests animals patissin un alt risc d’epidèmies i malalties mortals. Això explica la seva raó de ser.)

El peix hi és escàs, s’utilitzen uns mitjans rudimentaris de pesca i de conservació, això fa que la majoria de les zones de l’interior no en consumeixin. Els únics animals que poden tenir són alguna cabra i alguna au, que no maten per poder beneficiar-se dels seus ous i de la seva llet. Així doncs, podríem dir que la major part del Tercer Món s’alimenta dels diversos fruits secs que ens dóna la terra com a aportació bàsica de proteïnes.

Així doncs, aquells fruits tan petits que nosaltres cuinem en salses, utilitzem per a la picada, ens serveixen per matar la gana o els prenem de postres són per a pràcticament el 75% del món un element essencial en la seva dieta diària. Qui diria que l’avellana sustenta així el món! Avellana power!