Opinió

L’allioli

L’allioli és l’emulsió de l’oli d’oliva amb alls finament xafats, feta al morter, que arriba a tenir la consistència molt lligada d’una salsa. Hi ha qui afegeix ou a l’allioli, amb la qual cosa es lliga més fàcilment, però en canvi perd molt de gust. Sovint, per voler enriquir un plat, s’espatlla. Hi ha guisats que perden la gràcia i vigor per culpa de l’abundor de la dolça pastanaga; bacallà a la llauna negat de vi blanc; faves estofades amb excés de llorer o sobrassada, i d’altres. Ignorem perquè serveixen aquests enriquiments si no és per augmentar els preus dels plats.
L’actor egipci Omar Shariff, excel·lent actor, extraordinari jugador de bridge, entusiasta gastrònom, va declarar que tenia la sort de disposar d’una cuinera de Sitges que elaborava l’allioli tal com s’ha de fer, és a dir, lligat sense ou.
Però això no és tot: entrem en la confusió que estableixen alguns receptaris de cuina que cada dia es prodiguen més en aquest afany d’invenció i fantasia que ens domina. Apliquen noms de plats tradicionals a barreges noves, sofisticades i singulars, amb la pretensió d’enriquir, mitjançant variacions inútils, plats que ja tenien la seva recepta tradicional i exacta. Plats, salses i amaniments amb fórmules acabades, irreprotxables. Pot agradar o no l’all, però a qui li agrada, l’allioli és la salsa suprema de l’all antic acompanyat de carns i peixos; una preparació mediterrània senzilla, sana, perfumada i rústica, a la qual no li cal cap enriquiment dels que més d’una vegada se li ha volgut donar, amb ou, codony o pa remullat amb llet. L’allioli no ha tingut mai l’admiració de l’alta societat. Sospito que també els agrada, però es guarden de menjar-lo per raons principalment olfactives que no són admeses en el seu entorn. No en mengen pel què diran.