Opinió

Capítol XXIV. Quatre gats

No és intenció de qui escriu menystenir l’àmplia tasca desenvolupada en les darreres dècades per l’Eliseu Climent al capdavant d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), en la defensa dels valors culturals que el Principat comparteix amb la resta de territoris de l’antiga Corona d’Aragó. Però certament faria bé la Generalitat catalana en no posar tots els ous de les subvencions al mateix cistell de la promoció cultural que per aquest concepte enviem, directament o indirectament, més enllà de les nostres fronteres polítiques, no fos cas que de la captació d’aquestes importants ajudes econòmiques se’n fes més professió que servei.

Que la subsistència d’elements unitaris i vertebradors de la col·lectivitat que ens ocupa seria una fita gens senzilla d’aconseguir era una cosa previsible, però ningú podia imaginar que, després de tant de temps proveint generosament algunes butxaques, els resultats fossin tan decebedors: sàpiguen que la idea d’integració a una comunitat cultural compartida amb catalans i mallorquins és una entelèquia assumida per una minoria i del concepte unitari de llengüa només en queden les runes, de tan aclaparador com va resultar el triomf social dels plantejaments secessionistes que, pam a pam, va conquerir el carrer. Els cementiris ideològics n’estan plens de magnífics ideals que no van prosperar perquè, arribat el moment decisiu, ningú els va conduir amb prou encert. És en aquest sentit que ha estat prou galdós el paper d’aquells qui, per convicció pròpia o sobrevinguda, haurien d’haver defensat les posicions valencianistes –és a dir, catalanistes– amb molt més interès del que han dedicat a crear un entramat d’empreses interrelacionades o a nodrir els egos d’una elit intel·lectual local que participa als Premis Octubre com la culminació suprema de la seva endogàmia.

Indubtablement ha arribat el moment d’obrir finestres i deixar que penetri un aire nou i renovador, ni que sigui perquè el que hem respirat fins ara s’ha mostrat extremadament ineficaç. Hem de superar els vells estereotips que avui configuren les relacions Catalunya-València. Per greu que em sàpiga, comparteixo l’opinió dels qui critiquen l’esperit prepotent amb què els catalans sovint ens arribem fins a aquestes terres, però en justa correspondència caldria suprimir la imatge –venuda interessadament fins a la sacietat– del desvalgut valencianet que, a la primera dificultat, corre a refugiar-se darrere les faldilles del seu germà gran del nord. Cal prescindir d’intermediaris que creuen parlar en representació de tots nosaltres, eliminar aquells filtres que administren l’aïllament informatiu a una banda i altra de l’Ebre, i cercar gent nova de renovades forçes.

Deixem-nos de lamentacions respecte a la situació actual i afrontem el futur amb empenta ferma i clara. Si la consciència cultural es limita a estendre xecs i més xecs sense demanar-ne cap resultat, ni estudiar les polítiques més adients per capgirar la truita, aviat no caldrà capficar-s’hi massa; al País Valencià només quedem quatre gats.