Opinió

Sense complexos

Hem sortit de l’armari. Definitivament. Sense complexos. N’estem tips d’explicar-nos i que no ens entenguin. N’estem tips de pedagogies estèrils. D’espolis fiscals. De ser banyuts i pagar el beure. De ser la solució i el problema. De ser traïts. De ser ridiculitzats. De ser menyspreats. De ser l’ase dels cops. De ser víctimes. De ser victimistes. N’estem tips.
La multitudinària manifestació de l’Onze de Setembre va ser la demostració i la reivindicació de tot això. De forma festiva. De forma pacífica. Amb alegria. Sense rancúnies. Sense odi. I sobretot, sense complexos. Qui hi va ser ho sap. Mai abans s’havien vist tantes estelades. Mai abans hi havia hagut un clamor tan gran a favor del dret a decidir. Mai abans hi havia hagut tanta il·lusió.
I ara què? Ara tenim l’oportunitat de triar els dirigents polítics que comencin a donar els passos necessaris per a la consecució de l’Estat Català. Serà un procés llarg i feixuc. I no podem començar la casa per la teulada. Abans de tot hem de saber què vol el poble de Catalunya. I no ho podem saber sense convocar un referèndum. Les estadístiques es poden interpretar com es vulgui, els vots no. Els vots només es poden comptar. I el sentit del vot en un futur referèndum sobre la voluntat del poble català de ser un estat independent és ben clar: sí o no. Tants diran que sí. Tants diran que no. I s’haurà de respectar els resultats. El nombre de vots a favor o en contra no és com allò de la “Catalunya silenciosa” de què parlen alguns. Aquesta Catalunya silenciosa que no va anar a la manifestació no podem saber si està a favor de la independència o hi està en contra. Simplement no hi va anar. Per tant, no es poden fer lectures partidistes ni en un sentit ni en l’altre. Un referèndum són faves comptades. Acceptem la democràcia? Doncs fem-la servir. El debat no és independència sí, independència no. Ni tan sols referèndum sí, referèndum no. El debat és més simple: democràcia sí o democràcia no. Aquí està el problema de fons. A qui li fa por un referèndum li fa por conèixer la realitat. Això és com no voler-se fer una revisió mèdica per si li troben alguna malaltia.
I per aconseguir els seus objectius, cadascú segueix la seva estratègia. N’hi ha que fan servir l’estratègia de la por: de perdre les pensions, de quedar fora de l’euro... O l’estratègia de l’amenaça: de treure tancs al carrer, de cometre il·legalitats... O l’estratègia de la pressió: pressionar Europa i instàncies internacionals perquè es pronunciïn... O totes juntes.
Per això, encara que sigui difícil –perquè tots estem manipulats d’alguna manera−, no ens hem de deixar manipular. La independència és abans que res una qüestió de voluntat, després ja veurem si hi ha consens, si s’aconsegueix o com s’aconsegueix, però de moment no ens hem de deixar atemorir i hem de poder manifestar-nos amb llibertat.
Valgui per qui li valgui!