Opinió

Una cuina sense bou

La nostra cuina coneix la vedella però no coneix el bou i aquesta característica la fa incompleta, tenint en compte que la carn d’aquest animal és un dels elements bàsics de l’alimentació humana en els països de pastures verdes, que, segons diuen, són els que van al capdavant en qüestió de carns.
A la part anomenada seca de la nostra península és pràcticament impossible l’existència del bou utilitzat per a l’alimentació humana; existiria en més abundància si plogués com els pagesos voldrien i si els prats i les pastures fossin frescals. El nostre país és més turístic que agrari. El bou és un animal que ha llaurat secularment les terres. Quan no servia per treballar, per vell, el sacrificaven per a carn i ha estat substituït per animals de peu rodó i després per les arades amb tractor. En el nostre país, el bou ha estat més treballador que comestible. La seva carn és rara i excepcional. En tenen en poquíssimes carnisseries. La carn de bou és lleugerament dolça, d’una coloració roja molt acusada. Si el seu greix és d’un color blanc groguenc, és símptoma que l’animal és jove i ha estat ben alimentat. La carn d’una vaca jove val més que la d’un bou vell. La carn d’un toro jove, sense haver passat per la plaça de braus, ofereix moltes possibilitats. Tot el contrari del que succeeix si l’animal ha format part del programa de la Fiesta Nacional. Aquesta festa és fatal per a la carn d’aquests animals, perquè en els últims moments de la seva vida han estat turmentats, maltractats i morts d’una forma violenta.
En els països de la cuina sense bou les persones que no n’han menjat mai creuen que viuen en un país de la cuina completa. Hi ha ciutadans, però, que han sortit a l’estranger, on han menjat el bou d’una altra manera i quan tornen se n’adonen que no és així. El bou que van menjar se’ls torna un record inoblidable. Tothom sap el pes que tenen en la memòria els records culinaris.