Opinió

Jo acomiado, tu acomiades, ell és acomiadat

Quan surti la Revista de juny a primers de juliol, molts cambrilencs estaran centrats en la feina de l’estiu i potser ja no recordaran les converses de finals de maig i primers de juny, sobre els acomiadaments i els ERO, i tots aquests assumptes laborals dels que abans no en sabíem ni un borrall, i ara ja ens han convertit a tots en advocats laboralistes cum laudem.
El debat del carrer va girar a l’entorn de diverses qüestions:
1. Si la plantilla de l’Ajuntament està o no sobredimensionada. L’administració superior i competent hauria de tenir uns paràmetres per regular la quantitat de servidors públics que calen per habitant i encara no he vist cap argument a favor de reduir la plantilla en aquest sentit per part de l’equip de govern ni a favor de mantenir-la per part dels sindicats o representants laborals. Cap partit, i recalco, cap partit, va plantejar a les eleccions que aquesta possible sobre dimensió fos un punt clau en la resolució del deute municipal, perquè tots els partits, tant si estaven al govern com a l’oposició, han utilitzat la col·locació dels seus acòlits com a sistema de pagar favors i rèdits. Aquells que ara governen i s’escuden en dir que la situació és molt pitjor del que es pensaven, demostren la seva incompetència quan eren a l’oposició i no ens donen gaires esperances que siguin capaços de redreçar res.
2. Si la manera d’acomiadar havia sigut l’encertada. De ben segur que acomiadar és un mal tràngol, especialment dolent per a l’acomiadat, però no són maneres fer-ho per mail, per telèfon o fer veure que t’ho han dit per mail o per telèfon.
3. Com es fa la tria? La selecció de l’acomiadat o acomiadats ha sigut poc transparent i en alguns casos injusta, segur, i tots hauríem fet la nostra llista: aquell que passeja amb el 4 X 4 o altres vehicles, al que veiem al bar, al que ens atén amb poca cura o al que no sap realment quina és la seva feina, o al que ens va guanyar en unes oposicions, però no som nosaltres els que hem sigut triats per fer aquesta feina, sinó els responsables de govern, que hauran de rendir comptes més aviat que tard.
4. Hi havia alternatives? Cadascú tindrà les seves ben definides: la primera reduir els sous dels polítics, crec que sense fer l’enquesta ja m’imagino el resultat, però n’hi hauria moltes més: reduir en festes, no contractar grups fastuosos, reduir viatgets, fulminar empreses mixtes municipals, vendre patrimoni...
5. Es tendeix a destruir els serveis municipals. Reduir els serveis municipals, mantenir regidors i sous estratosfèrics i augmentar els impostos, no es defensa per enlloc.
Per últim, permeteu-me abordar més perspectives de debat. El de la idoneïtat en el temps: calia fer-ho ara? Es volia buscar la complicitat de la ciutadania aprofitant la desgràcia en la que estan altres cambrilencs? Calia generar aquest conflicte al damunt de la Fira i de la imminent campanya turística? Es podia haver negociat que els treballadors municipals reduïssin horaris per redistribuir la feina i limitar l’acomiadament a les prejubilacions voluntàries? Els més endollats havien de ser els primers a saltar de la casa gran?
Per a mi està clar que al que jo acomiadaria és a l’estrateg d’aquesta política de despropòsits, sigui càrrec polític, sigui càrrec de confiança o sigui el cap de propaganda, perquè com a estrateg ha demostrat que és un inepte, i d’aquests ja en corren massa pel món.