Opinió

“Geocaching”, el joc dels tresors amagats

http://www.geocaching.com
El geocaching és un joc que consisteix a trobar petits tresors amagats a l’aire lliure amb l’ajuda d’un receptor GPS o un telèfon mòbil smartphone que disposi d’aquesta tecnologia de geolocalització. Per una banda, tenim persones que amaguen objectes i per l’altra, jugadors que accepten el repte de trobar-los. Una pàgina web centralitza tota aquesta interacció de manera que els usuaris participants poden escriure les seves experiències i compartir-les amb altres usuaris del joc. Tot plegat sembla una ximpleria, però les dades de la web indiquen que mou masses i existeixen actualment cinc milions d’usuaris registrats i més de dos milions d’objectes amagats per tot el món.
La web del joc et permet descarregar les coordenades GPS dels objectes amagats més propers al lloc on et trobis en aquell moment. Cada objecte disposa d’una descripció i d’alguna pista que et permet trobar el geocache més fàcilment. També s’indica la mida aproximada de l’objecte o del contenidor que el protegeix de la intempèrie. Arribats a la proximitat d’aquests coordenades, el receptor GPS ens permet anar afinant la recerca fins a tenir sort i trobar-lo. Aleshores pots prendre l’objecte que has trobat amb la condició que en deixis un del mateix o major valor del que t’emportes. També has de signar el llibre de registre apuntant el teu nom, la data i una petita explicació de com ha anat tot plegat. A partir d’aquest punt només queda tornar a casa i compartir amb la resta d’usuaris de la web les teves troballes. Les persones que han amagat els objectes reben notificacions automàtiques del que escriuen el geocachers i és l’única recompensa que reben per haver-se preocupat a amagar-los i registrar-los al programa.
La recerca del tresor sovint és l’excusa perfecta que t’obliga a sortir de casa i et permet conèixer algun indret proper que desconeixies. Així ho proposa el geocacher Jivoo amb una desena de racons perduts de Cambrils on ha amagat els seus respectius tresors. Alguns dels indrets escollits són el pont de la Mineta, el barranc de la Mare de Déu del Camí, el barranc del Regueral, la vil·la romana de la Llosa, les ruïnes de la Carlania o la riera de Maspujols. És sorprenent comprovar la quantitat de persones que han cercat aquests geocaches i que algunes de les notes són de fa pocs dies o de jugadors d’altres països. El geocacher també s’encarrega de supervisar que el tresor continuï amagat i en bones condicions, sobretot quan els usuaris del joc no són capaços de trobar-lo perquè algú l’ha canviat de lloc o l’han fet desaparèixer. Són objectes que resten amagats però susceptibles de ser trobats per persones que no juguen al joc; els geocachers els anomenen despectivament mugglers.
També són molt interessants les propostes de geocaching dels usuaris Ric i Lu. Per una banda proposen una passejada pel Barri Antic de Cambrils, on després de formular diverses preguntes d’observació, pots obtenir les coordenades correctes del tresor; o el que anomenen el Pinus Magneticus, un tomb pel parc del Pinaret a la recerca de sis fitxes magnètiques de la mida d’una aspirina que permeten desxifrar la localització del preciós geocache.
A la web del geocaching podreu trobar aquestes i moltes altres propostes amagades a Cambrils, però −qui ho sap!− potser aprofitant les vacances d’estiu aprofiteu l’avinentesa per intentar trobar algun tresor fora de casa. Només cal que accediu a la web del joc i cerqueu els geocachings propers al vostre destí.