Opinió

Gibraltar: tinta de calamar ideal!

Abans, durant els mesos de la calor, els consells de redacció dels grans mitjans informatius s’aprimaven com els fulls dels diaris. Atès que l’actualitat estava tancada per vacances, sorgia el simpàtic costum de convidar el Nessi d’Escòcia −no confondre amb Messi, un altre monstre−, els ovnis o l’home més alt del món a ser efímers protagonistes dels matins de platja, de les sobretaules de síndria i les nits a la fresca.
En l’argot periodístic, l’estil de titulars inversemblants ja formava part d’un gènere acreditat a còpia d’anys: la serpiente de verano. Complia amb la dura tasca de farcir diaris sota el para-sol, de tardes de ràdio i vespres televisius a la fresca; alhora distreia un públic amb banyador i poc exigent; finalment, no oblidar pas la funció diürètica d’alliberar el magí de les serioses notícies de cada dia.
Els temps canvien i aquests darrers estius han anat carregats de notícies de primera. Ara si vols abduccions i veus d’ultratomba no cal esperar la calorada, ja tens Cuarto Milenio, delirant programa nocturn que no fa vacances −les reposicions són un gran invent!−.
Tanmateix Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal, Javier Arenas i tota la resta de capitostos del PP enyoren molt aquells plàcids estius. L’afer Bárcenas, al bell mig del juliol, ha estat una manca de consideració envers uns esforçats líders que només treballen per treure’ns de la crisi econòmica i que no saben res de sobres, comptabilitats B, sobresous, llibretes a Suïssa, donacions d’empresaris amics... Un jutge impertinent de cognom monosil·làbic ha fet anar la flor i nata del partit de corcoll i s’ha comprovat que l’amnèsia galopant és inherent al càrrec. Alhora, el president ha hagut de patir una fatigosa sessió parlamentària al Senat −on quatre esquerranosos l’han injuriat: inepte, corrupte, desmemoriat−.
Veritablement, aquest estiu de 2013 està resultant un calvari per als líders de la dreta. Els focus de l’actualitat són més asfixiants que les vesprades d’agost del litoral: sobre les anades i vingudes de l’extresorer, sobre els missatges de mòbil de Mariano, sobre l’acomiadament milionari del “pàjaro”, sobre els lligams amb el partit, sobre el seu despatx i secretària, sobre els sobres amb caixes de puros incloses.
De sobte, tot es capgira com un mitjó. La fotografia del delinqüent Bárcenas ha volat dels mitjans −allò de presumpte també ha volat a criteri del PP – i dóna pas a la Roca de Gibraltar. Des dels diaris amics −La Razón i ABC−, la imatge omnipresent de l’imponent penyal al costat de llargues cues de vehicles a la frontera i queixes de pescadors de La Línea. Les cadenes televisives de Madrid rivalitzen en un exercici d’espanyolisme de Manolo el del Bombo. Malgrat la fanfàrria antibritànica d’aquests dies, la xerrameca sobre el Tractat d’Utrech i les altisonants afirmacions sobre la innegociable sobirania del Peñón, el guió està més gastat que les maraques de Machín.
En temps del NODO, el contenciós de Gibraltar era el mantra perfecte per moure els instints patriòtics de la gent a gust de Franco: la massa s’oblidava de temes més importants o més incòmodes. El tancament de La Verja l’any 1969 per part del Règim, en què els llanitos −nom populars dels naturals del penyal− van restar incomunicats amb Espanya, va ser magnificat pels mitjans de desinformació: gesta política del Caudillo que faria abatre l’orgull de la Pérfida Albión. El ressò de tot plegat arribava a l’humil escola de Montbrió; allí l’entranyable Don Fernando glosava els fets parlant categòricament: “Gibraltar caerá como fruta madura”.
La crua realitat fóra més prosaica que la pomposa retòrica oficial: milers d’espanyols, que es guanyaven la vida a Gibraltar, van perdre la feina i la comarca homònima del Campo es va abatre en una depressió econòmica.
Després de 44 anys, amb una realitat força galdosa −atur, corrupció, empobriment, desnonats...− el govern del PP redescobreix en aquest territori de 7 quilòmetres quadrats i 30.000 habitants −que volen romandre anglesos− un aliat perfecte per distreure la ciutadania amb unes dosis d’espanyolisme a l’estil Perejil. Les notícies de greuges històrics de tres segles; de blocs de formigó a la badia d’Algesires; d’acusacions de blanqueig de capitals i contraban de tabac; de manifestacions de pescadors andalusos; de trucades telefòniques entre Rajoy i Cameron; tot plegat és tornar a la secular serp d’estiu que ara serveix d’immensa cortina de fum.
Gibraltar és com la tinta del calamar, ideal per tapar-ho tot, papers i sobres inclosos.