Opinió

La musculació (II)

El mes anterior ja vaig parlar sobre la musculació. Acabava l’article amb quatre o cinc consideracions bàsiques al voltant d’aquesta important part d’un entrenament. Després de tot això, he parlat amb diverses persones que m’han demanat que aprofundís una mica més, per tal d’ajudar-los a fer les coses millor quan van a entrenar. Doncs bé, aquest mes faré una mena de relació d’aspectes que d’una forma o una altra tenen a veure amb la musculació i amb el fitness en general, per tal de poder aclarir més conceptes i fer que tots millorem les nostres prestacions en l’entrenament.

—Cal considerar fermament el fet d’establir un pla d’exercici físic, ja que de tots són coneguts els beneficis tant físics com mentals que reporta la seva pràctica.

—Si encara no ho hem fet, s’ha de canviar el plantejament de la qüestió: fer exercici no és un luxe, és una necessitat!

—L’entrenament aeròbic i de força ajudaran a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, cancerígenes, l’osteoporosi i la diabetis.

—Feu-vos la programació de la pràctica esportiva com si es tractés d’una cita important i ineludible. És millor posar-lo en l’esdevenir diari, a una hora específica i concreta.

—Podem considerar l’exercici com una inversió que recuperarem en els anys propers.

—L’entrenament de musculació, associat amb el treball aeròbic, ha demostrat que produeix uns grans beneficis per a la salut.

—És bo veure més gent que persegueix els mateixos objectius que un mateix. Ajuda a entrenar-se millor i a no tenir peresa de fer exercici.

—Si un és principiant, millor iniciar-se amb màquines de musculació, per començar a desenvolupar la força i portar els diferents exercicis més dirigits, evitant així el risc de lesionar-se.

—Cal entendre com a grups musculars grans: pit, esquena, abdominals i cames; i grups musculars petits: espatlla, braços i bessons.

—És recomanable combinar un grup gran amb un o dos de petits, en cada sessió.

—No hem de buscar sempre els mateixos aparells i exercicis. Si una màquina està ocupada, fes un exercici equivalent, en lloc d’estar esperant el torn.

—Les rutines s’han d’anar variant. El cos prefereix el canvi que no pas sempre el treball amb els mateixos exercicis.

—Per això, hem d’aprendre a fer exercicis diferents, per tal de poder substituir regularment els que estem fent en aquell moment. D’aquesta forma s’aconsegueix un major creixement muscular.

—Cada repetició s’ha de fer amb un ritme uniforme. La pujada i la baixada haurien de durar el mateix temps.

—Fumar és molt perjudicial per a la salut. Recordeu que el tabac està relacionat amb el càncer i amb les malalties coronàries (entre d’altres).

—Fumar afecta negativament a les ganes de menjar i destrueix la vitamina C, a part de reduir la capacitat respiratòria i la recuperació pulmonar.

—El treball de cames és molt dur, però afecta el creixement general de tot el cos, ja que es tracta del grup muscular més gran.

—Si treballes a consciència les cames, provoques una major funció metabòlica i respiratòria, estimulant el creixement de tot el sistema muscular.

—Concentra’t en cada repetició i en cada sèrie. No escoltis ningú mentre l’estàs fent.

—Intenta entrenar cada dia a la mateixa hora. És bo que el cos s’acostumi a aquesta regularitat.

—Al principi, entrena amb moderació, hi ha el perill de caure en el sobreentrenament.

—Fer una gran varietat d’exercicis del mateix grup muscular en la mateixa sessió no provoca una millora més gran, ni més ràpida, en conceptes de volum i força muscular.

—Les dominades són el millor exercici per a l’esquena. Sense cap mena de dubte (parlem de musculació).

—Si es vol aconseguir major definició muscular, podem fer un mínim de 20 minuts d’exercici aeròbic amb l’estómac buit, per tal d’utilitzar greixos com a combustible.

—Per propiciar la definició muscular, és millor no ingerir calories després de les 7 o les 8 de la tarda, a no ser, que s’entreni per la nit.

—Per definir més el múscul fes un treball aeròbic abans o després d’entrenar, amb la cinta rodant, la bici estàtica o l’escaladora.

—Busqueu proteïna d’alta qualitat: carn magra, pollastre, peix, ous, llet i alguns suplements de proteïna.

—Per acabar, recorda que els músculs creixen mentre descansem. Donem-li al cos el descans que es mereix, sobretot després d’entrenar. Cal intentar dormir entre vuit i nou hores cada dia. Ànim i... entrena!