Opinió

El vi rosat i el claret

El vi rosat i el vi claret són termes que se solen utilitzar per denominar el mateix tipus de vi, i això no és correcte, perquè no és el mateix un vi rosat que un vi claret. La diferència rau en l’elaboració.
El vi rosat s’elabora amb raïms negres. El most és sempre blanc, per tant, el color característic l’agafarà de la pell del raïm negre. Per obtenir el vi rosat, es deixen el most i la rapa unes hores a macerar, no fermentar. Quantes més hores estiguin en maceració, més color agafarà el most. Després se separa el most de la rapa i es fa fermentar en verge en un altre dipòsit, és a dir, fermentar el most sense la rapa. És la principal característica d’aquest tipus de vi.
El vi claret s’elabora amb part de raïm blanc i part de raïm negre. El most fermenta junt amb la rapa i surt un vi baix de color, perquè el raïm blanc no acoloreix. En definitiva, es pot afirmar que un vi claret és un vi negre de baix color. El color característic l’agafarà segons la quantitat que posin de cada classe de raïm.