Opinió

Sant Suárez, pregueu per nosaltres!

L’òbit d’Adolfo Suárez, protagonista de la liquidació formal del franquisme i de la reconversió política a la democràcia d’una munió d’oportunistes, ha desfermat un esport molt nostrat: les lloances desmesurades post mortem. Un cor d’elogis unànimes ha acompanyat el comiat del polític de Cebreros (Àvila).
Tanmateix, la desmemòria també pertany a la tradició més casolana. Si força polítics i tertulians tinguessin el saludable costum de repassar les hemeroteques, potser preferirien un prudent silenci. Els anys 79 i 80 del segle passat, els clatellots rebuts a dreta i esquerra van ser gairebé tan exagerats com aquest indecorós gènere hagiogràfic. El dolorós final del forjador de la Unión de Centro Democrático, partit del dònut i del celebrat “puedo prometer y prometo” ha permès recuperar aquell mític relat de la Transició, un relat bastant malmès per una realitat força galdosa per a milions de ciutadans desenganyats amb una classe política farcida d’ineptes, corruptes i vividors.
Àdhuc, abans de les exèquies del president, bona part d’aquesta patuleia s’ha volgut apropiar del llegat polític del finat amb la impudícia d’aquells hereus que s’esgarrapen per l’herència del difunt, estant encara de cos present. En aquest cas, el patrimoni del Duque de Suárez no eren propietats o accions, sinó l’esperit del famós consenso, terme quasi bé oblidat o extingit. De totes maneres, com passa en les troballes arqueològiques, la fantasia i la recreació acostumen a sobredimensionar les restes del passat. Si hom tingués a mà la nau del Doctor Who i viatgés cap aquell pretès paradís dels “Habla, pueblo, habla”, segurament hi hauria un retorn meteòric per apedregar la senyora Victoria Prego i tirar a la foguera de Sant Joan el Cuéntame.
Negar les habilitats polítiques del senyor Suárez seria força injust. Legalitzar el Partit Comunista d’Espanya l’any 1977 en Dissabte Sant, per agafar a contrapeu els militars, va ser una gran jugada d’escacs; permetre el retorn de Tarradellas, des de l’exili, per així reconduir les reivindicacions autonomistes de la societat catalana també va ser una bona maniobra; convèncer als camarades de Las Cortes de les bondats del sistema parlamentari i oblidar-se ja de la comèdia de la democràcia orgànica, va tenir el seu mèrit. Finalment, assolir una relativa pau social amb els famosos Pactos de la Moncloa era una bona cirereta en el seu haver polític.
Ara bé, caldria recordar que Suárez havia estat un falangista que havia fet carrera política de la mà d’un home fort del règim, Fernando Herrero Tejedor, el darrer capitost del partit únic franquista; que havia dirigit RTVE des de 1969; que era Ministro Secretario Nacional del Movimiento amb Carlos Arias Navarro (personatge que va passar a la història televisiva amb allò de “Franco ha muerto”). Aleshores, caldria advertir com en les primeres eleccions generals del 1977, considerades les primeres eleccions democràtiques després del franquisme, no hi va poder participar ERC amb les seves sigles històriques. Sorprenentment, l’antic governador civil de Segovia sí va saber dissenyar del no-res un mapa de 17 autonomies amb Ceuta i Melilla, un genial invent rebatejat com el “café para todos” per aigualir les històriques reivindicacions de catalans i bascos. La cosa tenia el seu punt còmic, perquè el desconeixement del president Suárez de l’Espanya plural era fefaent; les cròniques d’aquelles èpoques parlen d’un home dubitatiu amb la viabilitat del català com un idioma escaient per impartir classes de matemàtiques o química.
De totes maneres, l’aspecte més discutible de l’herència suarista va ser la Ley de Amnistia Política de l’octubre de 1977; valuós salvavides legal per als criminals i torturadors del franquisme i, alhora, un topall per a tots aquells que reclamen justícia per als milers de víctimes de la dictadura.
Amb el pas dels anys, el relat de la Transición, etapa paradigmàtica i exemplar en què Adolfo Suárez va ser-ne destacat artífex, s’ha anat descolorit com el Verano azul. La degradació de la democràcia, la fallida de la vertebració territorial de l’Estat, el desprestigi de la justícia, la corrupció sistèmica, el descrèdit de la Corona, ha anat demostrant les greus deficiències del model.
Les terres fredes i austeres de la Meseta nord han bressolat grans sants: Teresa de Jesús, Joan de la Creu, Joan d’Àvila. La darrera incorporació al podi celestial ha estat molt ràpida amb la canonització mediàtica del polític traspassat; això permetrà invocar-lo per a la salvació d’Espanya: “Sant Suárez, pregueu per nosaltres!”