Opinió

Fira, menjar, “show”... una mica de tot!

Coses que no sorprenen: que ens plogui per la Fira, que el cotó de sucre se’ns faci una bola a la boca, que ens regalin globus per als nens mentre ens assetgen des dels estands intentant fer-nos d’una assegurança o una mútua, acabar amb una bossa plena de paperots que a l’arribar a casa aniran a la paperera sense compassió...
El fet d’anar a la Fira ens predisposa perquè ens sorprenguin d’alguna manera, oi? Suposo que connecta amb el nostre nen, el moment de l’emoció, de poder fer coses noves, de menjar de festa major i, sobretot, el món de les atraccions, que és el motor de l’interès conscient i subconscient dels més petits i els no tan petits.
Per als pares, diguin el que diguin, a la pràctica es converteix en un viacrucis, en tot allò que podria ser i no és. A la pràctica hi ha dues opcions: o limitar d’entrada, com si pactéssim què és allò que podran fer, a quantes atraccions podran pujar o allò que podran menjar, per posar uns exemples, o conscienciar-se un mateix i deixar que tirin de veta.
Perquè els nostres fills no volen passejar i veure allò que a un adult li interessa, no, si més no per definició. Sempre hi ha la possibilitat d’entabanar-los o vendre’ls la moto i fer atractiu allò que aparentment no ho és. Imaginem-nos que volguéssim fer un cop d’ull al show cooking que aquest any hem tingut en directe a la Fira −és el que abans en dèiem una demostració de cuina a la vista−, hem d’inventar una història rocambolesca perquè els trapelles estiguin uns minuts quiets per poder veure alguna cosa.
La Fira és un reclam al consum compulsiu, que juga amb les emocions, com ja hem dit, utilitzant les tàctiques de màrqueting més primitives, i no ho dic pels crits dels homenots de les rifes! Ho comprovem al passejar Fira amunt, l’estómac comença a demanar, responent als estímuls visuals i a la salivera latent. Els colors, les olors, la posada en escena i l’ambient de festa són un cúmul d’ítems que fa que caiguem en la temptació. Parades amb els talls de coco mullat, garapinyades mil, cotó de sucre, “frankfurts”, patates, cotnes, creps, gofres... i una llista infinita de llepolies saboroses que fan perillar el nostre colesterol.
Però potser la millor combinació per visitar la Fira és la d’avis i néts, amb les variants de padrins, fillols o cosins. Perquè és un moment d’equilibri emocional, vull dir que els dos estan emocionats, uns per posar en pràctica la virtut de demanar i els altres per exercitar la virtut de donar i fer feliços els seus néts. És un moment de pitet per als avis, de fer fotos amb el mòbil i vídeos, si tenen per la mà la tecnologia, clar. Ja se sap, més val no preguntar què els han donat per berenar o sopar... no cal fer-se mala sang, que un dia és un dia i més si és de Fira.