Opinió

Plou fang!

Aquest mes parlaré d’un fenomen que va ocórrer a principis del mes d’abril i del qual de ben segur que tots us en vau adonar, sobretot els que vau netejar el cotxe el dia abans... Sí, em refereixo a la pluja de fang que va precipitar a tot Catalunya i que s’ha considerat com una de les més destacades dels últims anys. Es calcula que va deixar 1 gram per metre quadrat de fang, que si ho calculem per tot Catalunya, serien unes 30 tones. Però és un càlcul aproximat.
I per què plou fang? El procés és molt senzill. La pluja de fang és pluja amb partícules de pols en suspensió, que pel seu propi pes no cauen a terra, però que amb les gotes d’aigua es barregen, acaben precipitant i deixant-nos les mostres de fang que vam poder apreciar per tot arreu.
L’origen d’aquesta sorra tan fina és africana, concretament del desert saharià. Allí, inicialment hi ha d’haver hagut un temporal que hagi fet aixecar la sorra del terra i fer-la enlairar, llavors els grànuls més fins queden a l’aire i són transportats pel vent. En aquest episodi, va ser a causa de la pertorbació que va anar desplaçant-se de sud a nord fins arribar a casa nostra, on es va quedar estancada i es va propiciar la precipitació.
L’excepcionalitat de l’episodi no és la pluja de fang mateix, perquè és un fenomen recurrent al litoral mediterrani, però sí que les quantitats de fang caigudes són molt més elevades que en casos anteriors.

Resum climatològic Març
Un març força càlid
El mes de març s’ha considerat força càlid, amb una temperatura mitjana de 12,5 ºC, gairebé 2,5 ºC per sobre del mes passat. La temperatura màxima registrada, però, va ser el dia 16 de març, amb 24,7 ºC, a causa d’una massa d’aire càlida que es va quedar estancada a l’Europa occidental. Per contra, la temperatura mínima ha estat de 2,2 ºC el dia 10.
La precipitació no ha estat molt abundant. Han precipitat poc més de 19 l/m2 en tot el mes, dels quals 14,4 han van caure el dia 30. El fet és que a finals de mes hi va haver episodis de pluges pel pas d’una pertorbació amb vents de sud-est ubicada al sud de la península.
El vent predominant ha estat el mestral (NNW) encara que s’ha alternat amb episodis de vent provinents del sud i sud-est. La ràfega màxima de vent ha estat de 63 km/h, el dia 3 de març i el 29, amb la qual cosa podem interpretar la constància del vent a les nostres terres.
Us recordo que la ubicació de l’estació influencia molt les variables que es registren, en funció de si l’estació està més resguardada del vent i de la llum solar o no. Això vol dir que en un altre punt del municipi possiblement podríem treure valors un pèl diferents de vent, temperatura o fins i tot precipitació (quan aquestes són molt localitzades). Ho remarco perquè podria ser que algun particular disposés d’una estació i extreiés dades diferents a les que publico aquí. Doncs la justificació és aquesta. A més, que també hi podria intervenir la sensibilitat de l’estació i el manteniment de l’estació, entre d’altres.

Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).