Opinió

El Niño i la Niña!

No! tranquils! No he canviat la temàtica dels meus articles per parlar sobre els nens i les nenes i el món infantil (encara que volgués fer-ho tampoc sabria per on començar), sinó que us vull explicar un fenomen climatològic que té lloc lluny d’aquí però que pot ser del vostre interès, El Niño.
El Niño, o com en anglès es coneix per les sigles ENSO (El Niño Southern Oscillation), es refereix a un cicle d’escalfaments del pacífic equatorial, més intensament sobre l’est i també al llarg de tota la costa Sud-americana.
La seva freqüència d’ocurrència és d’entre els 3 i 7 anys, i normalment sol desenvolupar-se a l’hivern boreal (l’hivern nostre); moltes de les vegades que hi ha hagut El Niño ha estat pels volts del Nadal, és per això que van batejar al fenomen amb aquest nom fent el símil d’El Niño amb Jesús (el niño Jesús).
Per tal d’entendre bé el fenomen, crec que és millor conèixer inicialment quines són les condicions normals de la regió per després saber què és El Niño i per què es desenvolupa. Així mateix, us ho explicaré resumidament.
A l’equador, l’aigua està més càlida per la constant incidència del sol. Durant la tardor i hivern, s’intensifiquen els vents alisis que bufen sobre l’equador en direcció est a oest, emportant-se les aigües càlides cap al Pacífic Occidental i, per tant, puja la temperatura i el nivell del mar d’aquesta regió (sud-est asiàtic). Tanmateix, amb l’aigua del mar tan càlida es propaga la creació de núvols i precipitacions en tota aquesta zona, amb baixes pressions. Per altra banda, a l’àrea del Pacífic Oriental (Amèrica del Sud), afloren les aigües més fredes i més profundes per substituir les aigües càlides que s’han emportat els vents. Aquí tindrem altes pressions. En conjunt, es conforma una cel·la o cercle de circulació que s’anomena Circulació de Walker.
Si teniu això clar, espereu-vos al pròxim mes per conèixer el tan esperat Niño.

Resum climatològic abril
Un abril plujós i càlid

El mes d’abril s’ha considerat un mes plujós i prou càlid, amb una temperatura mitjana de 16ºC, un pèl més elevada del que pertocaria. El registre de temperatura màxima s’ha donat l’últim dia del mes, el 30, en què s’ha arribat als 27ºC. Per altra banda, la temperatura mínima registrada ha estat de 8,9ºC, arrel de l’entrada d’una pertorbació provinent de l’interior del continent.
Els primers dies del mes d’abril han estat els més plujosos i han registrat bona part de la precipitació caiguda en tot el mes (40,5 mm). El dia 3 es van registrar més de 20 mm de precipitació, a causa del pas de pertorbacions amb flux del sud i que, per tant, anaven acompanyades de fang. Malauradament, la inestabilitat ha estat present durant tot el mes d’abril, és clar que no sempre acompanyada de pluja.
El vent no s’ha fet notar massa en aquest mes, però cal fer constància de valors registrats de prop dels 55 km/h el dia 4, o també ràfegues constants durant el dia 25. Malgrat la persistència del flux del sud, les ràfegues màximes registrades corresponen al vent de NW.

Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).