Opinió

Un compte pendent

http://www.ahat.cat

El passat 11 de juny l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona (AHAT) anunciava que gràcies al patrocini de la Diputació de Tarragona havia completat la digitalització dels llibres sagramentals de la parròquia de Santa Maria de Vilafortuny. Una bona notícia per als qui estimem la història local i sobretot per a les persones que fan recerques genealògiques i que puguin tenir constància de parents adscrits a aquesta parròquia. Val a dir que la documentació més antiga generada a Santa Maria de Vilafortuny ja havia estat digitalitzada en el marc d’un conveni signat per l’Ajuntament de Cambrils i l’Arquebisbat de Tarragona l’any 2009. Només restaven pendents tres llibres, el de baptismes, òbits i matrimonis a partir de l’any 1867. La llei obliga a 100 anys de reserva dels registres més actuals, per aquest motiu veureu que la consulta disponible arriba només a l’any 1914 aproximadament. Del segon llibre de baptismes podem consultar 46 folis dels 81 que contenen informació. Pel que fa al de matrimonis, només podem consultar 17 dels 20 casaments anotats segons consta a l’índex, i finalment, en el capítol d’òbits només sis enterraments compresos entre els anys 1876 i 1893.
Mentre consultava aquests llibres a través de la web de l’AHAT he tingut la sorpresa de trobar la partida de naixement d’un familiar meu, justament a l’últim full consultable del llibre d’òbits. En aquest registre consta que el dia 7 de febrer de 1915 era batejat a l’església parroquial de Santa Maria de Vilafortuny Francesc Oriol i Jornet, fill de Francesc Oriol Rovira, pagès, i Rosa Jornet Brú de Cambrils. La Rosa era germana del Baldomero, un dels meus besavis materns. També hi trobo els noms i cognoms dels meus rebesavis, Ramon Jornet Guinau de la Torre de l’Espanyol i Rosa Bru Carreras de Cambrils. Aquesta és només una petita mostra de la importància que tenen aquests documents per als cambrilencs que vulguin iniciar o estiguin confeccionant el seu arbre genealògic. A aquells que no han començat, els animo a fer-ho, gràcies a internet i la digitalització que porta a terme l’AHAT només cal un ordinador connectat a la xarxa, temps i paciència per descobrir una part del nostre passat. Molt sovint una aventura emocionat i enriquidora, no només per al qui fa la recerca, sinó també per a tots aquells que en són descendents o familiar pròxims.
Val a dir, però, que el procés de digitalització dels llibres sagramentals de la parròquia de Santa Maria de Cambrils no està completat i justament els més recents són els que falten. Aquest fet dificulta la tasca de tots aquells cambrilencs que vulguin començar a fer la seva recerca i que els obliga a desplaçar-se a l’arxiu de l’AHAT, lluny de la comoditat que representa la seva consulta per internet. Fent recompte, pel que fa a llibres de naixements, en tenim 8 digitalitzats i 5 pendents començant l’any 1831. Dins els matrimonis n’hi ha 5 completats i tres de pendents començant l’any 1824. Finalment dins l’apartat d’òbits, 3 completats i 2 més pendents a partir del 1868. Si sumen el total de pàgines que representen els llibres pendents de digitalització, estem parlant d’uns 3.500 folis, o sigui unes 7.000 imatges, que suposen un pressupost estimat de digitalització proper als 2.000 euros. Animo l’administració local a completar la tasca iniciada el 2009 tal com han fet altres ajuntaments propers. No es tracta d’una inversió molt elevada i el retorn cultural per als cambrilencs és notable. Entenc que són moments difícils a causa de la crisi econòmica que estem vivint, però amb una nova i petita empenta podem completar la digitalització dels nostres fons parroquials i de pas engrandir encara més el nostre patrimoni històric comú, complint així amb l’objectiu primordial de l’administració que ens és més propera, el de facilitar un servei més a la ciutadania de Cambrils.