El peix del dia
La costa catalana té unes possibilitats de pesca importants en qualitat i varietat. Els productes del mar són molt apreciats per la gent del país i el seu consum és considerable.
Aquests factors han afavorit un cert desenvolupament de la cuina marinera, primer en les zones costeres i després a les de linterior, amb la millora dels mètodes de transport i conservació dels aliments. Altrament, lavenç constant de la tecnologia: tipus de barca, potència dels motors, materials de les xarxes, radar han contribuït a laugment del nombre de captures.
La mar ens ofereix una gran varietat despècies, molt apreciades gastronòmicament. Dins daquest ventall de peixos i crustacis remarcarem els que podríem anomenar peix del dia, que són aquells en els quals la frescor i la qualitat és el més essencial. És a dir, que shan de consumir molt frescos, pel seu caràcter perible.
Peixos i crustacis populars, ara mancats de popularitat per diverses raons, i possibles causes generals de la baixa valoració daquestes espècies per part del consumidor:
La seva fragilitat i fàcil degradació.
La vigilància que requereixen des del transport fins a la venda.
Desconeixement del valor real alimentari i gustatiu, i la teoria que diu que el més car és el més bo.
La fluctuació en el preu per concentració de captures en època determinada.
Lelevació de loferta per les millores en els mètodes i tècniques de pesca, juntament amb un descens de la demanda dóna al producte un caire de mercaderia inferior.
Manca delaboració duna sèrie de productes nous i adequats al gust i constums dun país a causa del baix preu.
La cuina, sobretot la del peix, genera en algunes persones patriotisme. Menjar discretament peix senzill, però del dia, que sembla que hauria de provocar posicions comprensives, crea sovint posicions fosques i intolerants. Fa riure. El fet és visible en aquells països en què la gent creu que les seves coses són el millor del món, úniques, magnífiques i incomparables, únicament perquè són cares. També, hi ha gent al nostre país que ho creu.
Hi ha molts fantasmes que compren peix pel gat i sel mengen ells. És per aquestes raons que convé parlar daquestes coses amb la parsimònia i la reflexió que requereix la seva importància.
Si la política hagués arribat als moments estelars a què ha arribat la cuina senzilla en alguns dels seus moments, daltra manera haguera caminat la pobra i trista humanitat.
Aquests factors han afavorit un cert desenvolupament de la cuina marinera, primer en les zones costeres i després a les de linterior, amb la millora dels mètodes de transport i conservació dels aliments. Altrament, lavenç constant de la tecnologia: tipus de barca, potència dels motors, materials de les xarxes, radar han contribuït a laugment del nombre de captures.
La mar ens ofereix una gran varietat despècies, molt apreciades gastronòmicament. Dins daquest ventall de peixos i crustacis remarcarem els que podríem anomenar peix del dia, que són aquells en els quals la frescor i la qualitat és el més essencial. És a dir, que shan de consumir molt frescos, pel seu caràcter perible.
Peixos i crustacis populars, ara mancats de popularitat per diverses raons, i possibles causes generals de la baixa valoració daquestes espècies per part del consumidor:
La seva fragilitat i fàcil degradació.
La vigilància que requereixen des del transport fins a la venda.
Desconeixement del valor real alimentari i gustatiu, i la teoria que diu que el més car és el més bo.
La fluctuació en el preu per concentració de captures en època determinada.
Lelevació de loferta per les millores en els mètodes i tècniques de pesca, juntament amb un descens de la demanda dóna al producte un caire de mercaderia inferior.
Manca delaboració duna sèrie de productes nous i adequats al gust i constums dun país a causa del baix preu.
La cuina, sobretot la del peix, genera en algunes persones patriotisme. Menjar discretament peix senzill, però del dia, que sembla que hauria de provocar posicions comprensives, crea sovint posicions fosques i intolerants. Fa riure. El fet és visible en aquells països en què la gent creu que les seves coses són el millor del món, úniques, magnífiques i incomparables, únicament perquè són cares. També, hi ha gent al nostre país que ho creu.
Hi ha molts fantasmes que compren peix pel gat i sel mengen ells. És per aquestes raons que convé parlar daquestes coses amb la parsimònia i la reflexió que requereix la seva importància.
Si la política hagués arribat als moments estelars a què ha arribat la cuina senzilla en alguns dels seus moments, daltra manera haguera caminat la pobra i trista humanitat.