Opinió

Per què les temperatures són més suaus a la costa que a l’interior?

L’article d’aquest mes, el vull dedicar a donar resposta a la pregunta que encapçala l’article: “Per què les temperatures són més suaus a la costa que a l’interior?”. A l’hivern, a l’interior s’arriben a extrems de temperatures mínimes molt més baixos que a les zones costaneres i, per contra, a l’estiu, s’arriben a extrems de temperatures màximes que no arriben pas a la costa. I això per què succeeix?
El factor determinant és l’aigua. Sí, l’aigua actua com un termoregulador, no deixant que les temperatures s’alcin o descendeixin extremadament; és per això que és ocasional patir gelades al litoral.
La raó és que l’aigua necessita molta més calor que la terra per escalfar-se. Durant aquest procés, l’aigua va emmagatzemant calor, evitant així que la temperatura de les zones properes al mar augmenti. A l’hivern té el mateix comportament, però en el procés invers, com que també necessita més fred que la terra per refredar-se, va absorbint el fred i per això les temperatures són més suaus al litoral. La gran capacitat d’absorbir calor i fred d’una massa d’aigua és el que permet regular la temperatura costanera. I quan aquesta està escalfada, es redistribueix mitjançant els corrents marins-oceànics ajudant a termoregular el clima en altres zones litorals. En canvi, la terra és una massa que amb molt poc temps s’escalfa i es refreda, fet que fa que l’amplitud tèrmica sigui molt més gran, no només entre la nit i el dia, sinó durant tot l’any.
Us posaré un exemple amb el qual ho acabareu d’entendre: si escalfeu un got d’aigua i un bistec al microones al mateix temps, comproveu quin dels dos s’escalfa més ràpid. Ho heu comprovat? El bistec ha agafat molta més temperatura que l’aigua, oi? Doncs aquest és el mateix comportament amb el mar i la terra. Amb una mateixa intensitat de calor segurament us podreu beure el got d’aigua però us haureu d’esperar per menjar-vos el bistec, ja que ha arribat a una temperatura molt més elevada i possiblement us cremaríeu la llengua!

Resum climatològic maig
Un maig molt sec i càlid

El mes de maig ha estat considerat un mes molt sec i càlid. La temperatura mitjana ha estat de 19ºC, 1,5ºC més alta que el maig de l’any passat.
La temperatura mínima no ha baixat dels 11,5ºC, registrada el dia 20 fruit de l’entrada de vent de nord-oest, que va provocar una baixada generalitzada de les temperatures arreu de Catalunya. Per contra, la temperatura màxima ha estat de 30ºC el dia 8, marcat per l’afluència de vent nord-africà. Aquesta massa càlida va ser persistent durant la primera quinzena del mes, aportant temperatures estiuenques i batent rècords de temperatura en moltes estacions per un mes de maig.
Quant a la precipitació, el maig també ha continuat la tònica de l’abril, i s’han comptabilitzat només 3 l/m2 en tot el mes.
Els episodis de vent més destacables del mes han estat entre el 14 i el 16 de maig, amb ràfegues superiors als 60 km/h. El predomini dels vents ha canviat pels vents provinents del sud.

Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).