Opinió

Ho tenim a tocar

Cada cop que mirem endarrere, ens sorprenem de la rapidesa amb què el país ha fet un canvi sense retorn. El procés d’independència, la revolta dels somriures, o com en vulguem dir, encara el 27-S com una nova fase, que, com les anteriors, és d’imprevisible resultat. La incertesa davant quin serà el nostre futur col·lectiu esdevé fet habitual en la política catalana dels darrers anys. S’han fet passes impensables fa molt poc temps i ara cal encarar aquestes eleccions com el referèndum legal que mai ens van deixar fer. Cal tornar a recordar que no és cap conflicte entre idiomes ni identitats, és una batalla de la democràcia contra la dictadura franquista que de tantes maneres encara hem heretat en aquest Estat espanyol en fallida.
Quan votem per una de les dues llistes sobiranistes, pensem que la independència no és només un objectiu, sinó una eina per transformar aquest país en una vertadera democràcia, amb una societat activa, sense tuteles ni herències de la dictadura.
Aquest estiu s’ha donat a conèixer la candidatura unitària entre CiU i ERC, no és el projecte que s’havia anunciat al principi, però s’ha de celebrar que ha actuat de revulsiu de l’electorat. Ara no és moment de fer retrets, l’objectiu de sumar una clara majoria el 27-S passa per davant. La candidatura de la CUP ofereix la feina feta de formiga per tot el territori, la coherència dels seus diputats i la voluntat de fer una necessària ruptura democràtica. El meu vot anirà per a ells. Mai faig públic el meu vot (estic molt descontent de tots els partits), però aquest cop són uns comicis en què ens hi juguem molt i són decisius. Amb el nostre entorn més proper, cal contrarestar la campanya de desprestigi que ara s’accelerarà per part de la Brunete mediàtica, els partits unionistes i tot l’aparell estatal. No és poc. Per mi és una bona notícia que la candidata de Ciutadans a la Generalitat acceptés el 27-S com un repte democràtic per aclarir quina opció és la majoritària. Esperem que no es desdigui si els partits contraris a la independència estan per sota del 50%.
El referent més pròxim d’uns comicis així serien els 5.900 cambrilencs pel “sí-sí”, que hi va haver el 9-N. Si recordem que a les autonòmiques del 2012, amb una participació del 63% i 13.300 vots, no n’hi hauria prou amb tornar a mobilitzar aquest vot independentista cambrilenc. Ho tenim a tocar. El 27-S és una oportunitat d’or per legitimar de forma decisiva el canvi que demanem molts catalans. Si perdem, ningú pot assegurar que tornem enrere a renegociar un estatut. Possiblement el procés s’aturaria temporalment, però reapareixeria en un futur pròxim. Com he dit, els lligams de Catalunya amb l’Estat espanyol s’estan desfent de forma irremeiable. Cal tornar a repetir que trencar amb les institucions espanyoles no té a veure amb els lligams de tot tipus que tenim els catalans i els espanyols. Volem ser bons veïns, però que cadascú mani a casa seva. Un dels portaveus de Súmate sempre diu que es pot ser de la “Roja i sentir-se espanyol” i votar “sí-sí”. Fa pocs dies, parlant d’això amb un cambrilenc nascut a Castilléjar, em deia que quan va estar al Valle de los Caídos es va assegurar que el Caudillo no tornaria a sortir d’allí. Hem de tenir clar que si aconseguim tirar endavant serà sumant el màxim de cambrilencs, siguin d’on siguin els seus orígens. L’objectiu és un de simple: el dret a decidir per nosaltres mateixos, el dret a ser feliços. Hi ha cap principi més fàcil d’entendre?