Opinió

L’observació meteorològica (I)

El temps i les xarxes socials conformen una bona combinació per conèixer què passa, meteorològicament parlant, arreu del país. Amb aquestes onades de calor que estem patint, la gent publica fotografies on es mostren registres de temperatures molt i molt elevats. No obstant, no sempre són temperatures reals. Si deixes el cotxe a les 12 del migdia a ple sol és possible que agafi una temperatura pròxima o superior als 40ºC, però no significa realment que estiguem a 40ºC al carrer. El mateix passa amb els típics termòmetres de llums de les farmàcies, que marcaran temperatures elevadíssimes si els està incidint directament el sol. Tot això té molta importància en l’observació meteorològica i la ubicació dels aparells que la mesuren. Quins són aquests aparells? Voleu muntar-vos una estació meteorològica a casa vostra? Doncs us explico quatre idees bàsiques que us poden ser d’ajuda.
Primer de tot tenim l’aparell per excel·lència, el termòmetre. Com tots sabeu, aquest mesura la temperatura de l’aire –en l’escala de Celsius (ºC) en la majoria de països o en l’escala Fahrenheit (ºF) en pocs països, un d’ells, els EUA–. Si voleu implantar un termòmetre, heu de saber que: ha d’estar orientat de cara al nord per tal que no afectin els raigs solars directament a l’aparell i si està en una terrassa, ha d’estar en un lloc ombrívol i poc airejat, i a uns 5 metres mínim de terra. Depenent de la seva ubicació, les parets de l’entorn escalfen el termòmetre i fan pujar més el mercuri. És per això que els meteoròlegs recomanen restar uns 2ºC a la temperatura que marca.
En segon lloc, tenim el pluviòmetre, que registra la precipitació caiguda. Aquest disposa d’una proveta on s’hi aboca l’aigua recollida. Esta graduada en litres per metre quadrat (l/m2), o bé en la seva equivalència, que és en mil·límetres (mm). El pluviòmetre hauria d’estar a una alçada d’1 metre i mig o 2 del terra i lliure d’obstacles en el seu entorn proper: arbres, parets, teulades, ja que podrien fer variar la quantitat de pluja captada per l’aparell.
Com queden alguns aparells més per anomenar, deixarem la segona part per al mes vinent. Mentrestant, tingueu clar on esteu visualitzant les variables meteorològiques i la seva fiabilitat.

Resum climatològic juny
Un juny càlid

El mes de juny ha estat considerat un mes termomètricament càlid. La temperatura mitjana ha estat de 22,6ºC, 0,7ºC més alta que el juny del 2014. La temperatura màxima s’ha assolit el dia 29, per la diada de Sant Pere, en què s’arribaven gairebé als 31,5ºC (aquí cal sumar-hi la humitat, que porta a temperatures de xafogor que sobrepassen els 35ºC). Tot i que a finals de mes les temperatures màximes van pujar significativament, no es pot parlar d’onada de calor tal i com està definit pel Servei Meteorològic de Catalunya (i com us feia referència a l’article del mes de juliol del 2013). Quant a la temperatura mínima registrada durant el juny, va ser el dia 1 amb 13,7ºC.
La precipitació ha estat força baixa, tret poc excepcional per l’època de l’any, amb un cúmul de 40 l/m2. Bona part de la pluja es va concentrar a mitjans de mes pel pas d’una pertorbació que va afectar tot el país, d’oest a est.
El vent no ha estat gens destacable, amb ràfegues que no han superat els 40 km/h. La component principal ha sigut de sud.
Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).