Opinió

#Welcome refugees

Després de quatre anys d’una cruenta guerra civil, la realitat que viu el poble sirià s’ha personat al centre d’Europa en forma d’onada humana. Els mateixos que feia poques setmanes apel·laven a la responsabilitat europea del govern grec perquè paguessin el deute bancari, quan van veure la marea de refugiats es van amagar a la seva piscina de luxe estival. La imatge d’una multitud de supervivents del règim d’ Al-Assad, d’ISIS i d’infinitat de dictadures i conflictes, brandant la bandera europea caminant per Budapest en direcció a Alemanya, queda per als llibres de text.
L’episodi torna a posar en joc la pròpia credibilitat de la UE, que altre cop no sap estar a l’alçada en les crisis humanitàries. Els països europeus no han fet cas a l’alerta humanitària que fa mesos ja es vaticinava que arribaria a Europa en la forma que ho està fent. La no prevenció del conflicte a Síria sumat a la geopolítica d’un dels punts més calents del planeta, han deixat el poble sirià immers en una guerra total. Injusta com totes. La greu situació de l’Iraq, les implicacions dels governs occidentals i la d’aliats com els règims de l’Aràbia Saudita i Israel, tenen molt a dir sobre l’allargament del conflicte.
Europa observa atònita el drama dels refugiats que es viu en molts països africans i asiàtics. Abans de caure en el fàcil determinisme, cal recordar que hi ha responsabilitats ineludibles dels governs d’occident. Setmanes abans que els refugiats sirians fossin tema de portada, només s’havia recollit el 30% de l’ajuda humanitària promesa pels països occidentals per a inicis d’enguany. Al Líban, els refugiats ja suposen un 25% de la població, mentre les institucions internacionals es fan l’orni a les peticions d’ajuda des del 2012. Lamentablement els sirians només representen una part del drama dels refugiats a nivell global. Aquest conflicte, sumat al del Sudan, l’Iraq, Somàlia, Nigèria i el Iemen, ja suposen actualment 25 milions de desplaçats. Líbia, Eritrea, Mali, Somàlia, Afganistan... La llista es fa interminable. La novetat d’aquest estiu ha estat que els refugiats han abandonat els països veïns dels conflictes on es viu una situació de desbordament i s’han dirigit de forma massiva a Europa.
En unes jornades a Brussel·les, l’analista tarragoní Sergio Maydeu feia aquesta diagnosi de sentit comú: és necessari augmentar esforços en resolució de conflictes, incrementar l’ajuda humanitària i la cooperació, i finalment replantejar el paper d’Europa com a principal exportador d’armes del món. No cal dir que l’auge dels populismes i la xenofòbia a Europa no perdran aquesta crisi dels refugiats per guanyar encara més protagonisme. I sobre l’acolliment de refugiats, proposo una mesura per tal de començar a fer-ho de forma ràpida: utilitzar les vivendes de José M. Aznar i la seva colla del PP responsables d’impulsar i fer-nos partícips de la guerra de l’Iraq. Les bombes les vam trobar, eren de mentides massives.