Opinió

Jaume Espina a Benet Homdedeu

http://www.ahat.cat
Es considera prefilatèlia al correu circulat que va existir abans de l’aparició del segell. Aquesta correspondència interessa molt als col·leccionistes, especialment per les marques manuscrites i estampades utilitzades en les trameses de les cartes. Fa uns mesos vaig trobar-ne una a la venda per internet que va despertar el meu interès. Escrita el 14 de juliol de 1787 pel cambrilenc Benet Homdedeu, anava dirigida a Jaume Espina, veí d’Altafulla, i deia:
“Mol Senyor meu tinch rebuda la sua lo Dia 14 del corren li fa asaber com lo segal yal tich en las sitjas que nia 175 corteras, pues yo no puch pasar en Reus lo Dilluns per respechte que estich Baten pues luego de estar llest y acabar de replegar alguna cosa quem deuen yo li enviare los Diners en eyxa de Altafulla de, quan se me ofereyx participarli Deu lo Guardi molts anys [...] Son afechte Servidor”.
Més enllà del contingut de la carta, crec que és interessant intentar conèixer alguna cosa més dels seus interlocutors i veure com la xarxa ens ho posa fàcil a l’hora de fer aquesta recerca dos segles després d’haver estat escrita. Cerquem, doncs, referències de Jaume Espina i ràpidament trobem resultats que ens el situen a Altafulla com un ric comerciant. Nascut el 1732, estava casat amb Maria Capestany, filla també d’un important comerciant del mateix poble. De l’activitat comercial de Jaume Espina Riambau, en destaca l’arrendament de terres i la inversió dels beneficis en l’adquisició de nombroses propietats, especialment des de l’any 1781 fins al moment de la seva mort l’any 1796. Testimoni de tot això ho podem trobar als Manuals Notarials de Jerònim Cabanyes conservats a l’Arxiu Històric de Tarragona.
Pel que fa Benet Homdedeu, la recerca ja no resulta tan fàcil. El cognom ens situa dins la nissaga familiar d’uns importants hisendats cambrilencs amb orígens al Priorat. L’historiador cambrilenc Manel Tarés recull en el seu llibre Introducció del règim borbònic a la vila de Cambrils la importància que tenien els Homdedeus pel que fa al valor de les seves terres. L’any 1715, Joan Homdedeu era el quart terratinent en aquest rànquing, per damunt d’ell només quedaven els Fontanilles, els Sangenís i els Peirí. Fent recerca genealògica als llibres parroquials, trobem l’origen dels Homdedeu a Cambrils dins la partida de defunció d’Isidre Homdedeu el 7 d’abril de 1682. En aquesta consta que era originari de la vila de Cabacés. Aquest seria el rebesavi del nostre Benet. Isidre Homdedeu, casat amb Caterina Sugranyes, va tindre cinc fills a Cambrils, entre ells, Joan Homdedeu. Aquest últim es va casar amb Jerònima Soler, també de Cabacés. D’aquesta relació en van néixer 10 fills, entre ells, un altre Joan Homdedeu, que es va casar amb Matilde Magrinyà, originària de Falset. D’aquesta relació va néixer Lluís Homdedeu Magrinyà casat en segones núpcies amb Teresa Giol, filla de les Borges del Camp. Fruit d’aquesta relació neix, el 21 de gener de 1751, Pere Benet Sebastià Homdedeu Giol. Trobem també la seva partida de defunció com a Benet Homdedeu el 24 de gener de 1824, ja viudo d’Antònia Marsal, filla de la vila d’Alforja. Consta que no va fer testament.
Feta aquesta recerca, entenem que Benet Homdedeu, pagès de Cambrils, havia arrendat unes terres al comerciant Jaume Espina d’Altafulla. Malgrat pertànyer a una important família terratinent de Cambrils, no havia tingut sort de ser l’hereu i exercia com a pagès en terres de tercers. Jaume Espina reclamava el pagament de l’arrendament una vegada segat el cereal, però Benet Homdedeu n’excusava el pagament per motius de feina a l’espera del pagament d’altres deutors seus.