Opinió

El compliment pasqual de 1674

http://www.ahat.cat
El compliment pasqual manava els fidels de fe catòlica complir amb els manaments de l’Església i, en especial, haver-se confessat i combregat com a mínim un cop a l’any durant el temps de Pasqua. Els rectors de les parròquies anotaven en una llista les persones que complien o no amb aquest precepte. La llista de compliment pasqual més antiga que es conserva a Cambrils és de l’any 1674 i pertany a la parròquia de Santa Maria. Aquest document es complementa amb un esborrany del mateix any organitzat en carrers i cases. De cada unitat familiar en consten els noms i cognoms de les persones que hi vivien amb anotacions del tipus: muller, vídua, fill, mosso, criat; també, a vegades, renoms i oficis. Aquesta llista ens permet fer una radiografia dels habitants que tenia Cambrils a finals del segle xvii. No es tracta d’un cens exhaustiu, perquè només hi consten els majors d’edat, però sí permet fer-nos una idea de la demografia del nostre poble trenta anys després del malaurat setge de 1640.
Fent recompte, trobem apuntades 503 persones que vivien en 163 cases, 236 eren homes i 267 dones,147 casades i 42 vídues. Detallo a continuació els noms dels carrers que apareixen anotats amb les seves denominacions actuals tot indicant el nombre de cases habitades:

Lo Capuig
Carrer Major
24 cases
Carrer de les Parres
Carrer de les Parres
10 cases
Lo carrer de Mossen Domingo
Carrer de Lloberes
8 cases
Lo carrer de na Fabegras
Carrer de Fàbregues
9 cases
Lo carrer den Oliver
Carrer del Trinquet
3 cases
Lo carrer de la Fira
Carrer del Cardenal Vidal i Barraquer
29 cases
Lo carrer de la Iglesia
Carrer de Sant Pau
7 cases
Lo carrer del Ospital
Carrer de l’Hospital
40 cases
La Plaça
Plaça de la Vila
25 cases
Carrer Nostra Senyora de Gràcia
 -
3 cases
Carrer de la Olleta
Carrer del Baró de Rocafort
4 cases
Carrer de la Botera
Carrer dels Immolats del Setge
12 cases
Carrer de les Galanes
 -
4 cases
Carrer de les Premses
Carrer del Castlà
4 cases

Consten dues famílies que vivien a les torres del Capuig i una altra a la torre de la Presó. També apareixen dues cases aïllades fora vila, els masos del Folch de Vinyols, d’en Blai i de l’Arany, els horts del Vinyoles, Manyer i Santgenís i els ermitans de la Mare de Déu del Camí. El carrers on es concentra més població són el carrer de l’Hospital amb 125 persones, el carrer del Cardenal Vidal i Barraquer amb 91 i la plaça de la Vila amb 86 més. En els apunts de compliment pasqual també trobem alguns renoms avui ja desapareguts com lo Mallorquí, la Formiga, la Pistola, lo Picat, lo Valencià, lo Gadí, lo Hereu i lo Sord.
A la plaça de la Vila hi vivien les famílies benestants, els Calçada, els Peirí, els Santgenís i els Català, tots tenien criats al seu servei. A la plaça també s’hi troben les cases més habitades, els Berenguer, els Benages, els Manyer i els Santgenís, on consten 8 persones adultes per cada residència. Sovinteja la presència de mossos, pastors i rabadans en totes les cases del poble.
Pel que fa als cognoms, en trobem molts que des d’aleshores tenen o han tingut una presència notable a Cambrils com ara Andria, Bas, Bassedas, Benages, Berenguer, Bladés, Boquera, Bru, Canyelles, Cutxillo, Dalmau, Fàbregues, Fortuny, Guasch, Homdedeu, Jordi, Lloberes, Martí, Manyer, Marcó, Mateu, Moretó, Nogués, Nolla, Pallejà, Peirí, Pinyol, Planes, Pujol, Sans, Santgenís, Tomàs, Tous, Verniol i Vidal. I d’altres que no han perdurat com Aliern, Alomar, Anglada, Angles, Bailach, Ballester, Balaguer, Baró, Bes, Bigorra, Bofarull, Campana, Clariana Castelló, Català, Cavalle, Contijoch, Escanilla, Estil·les, Felip, Folch, Forcades, Gassó, Garcia, Gil, Ginebrell, Hernández, Llorens, Maso, Mates, Miquel, Monet, Nadal, Pedrós, Roda, Rovira, Sabirós, Simó, Toda, Tomás, Verdaguer, Vinyes.

“Aquí estaran escrits tots los que tenen obligació de rebrer lo sagrament de la eucharistia en lo any 1674 y en avant esent Reverent lo Doctor Joseph Viladot de dita església”