Opinió

Les calories

Tots sabem que el fet de menjar aporta una sèrie de calories a l’organisme. Algunes d’elles s’utilitzen per a l’exercici, altres van directes als malucs o a la cintura, cosa que ja no ens agrada tant. Això és el més conegut, però hi ha estudis que han determinat allò que passa amb la resta de l’aportació calòrica diària. És a dir, què passa amb la resta de calories? Què en fa el cos? Anem a veure-ho.

–Despesa metabòlica basal (del 65 al 75% de les calories). És la despesa més significativa. Es tracta del consum que necessita el cos pel fet d’estar viu i tenir una sèrie d’òrgans funcionant permanentment. Si el fet d’anar dues hores al gimnàs et fa cremar una sèrie de calories, les 22 hores que queden del dia encara n’utilitzen més, encara que es practiqui el sedentarisme. També l’edat, el sexe i la predisposició genètica influeixen sobre aquest tipus de despesa, però el que més influeix és la relació greix-múscul que tingui cadascú. Hem de pensar que el teixit muscular és un autèntic “crema-greixos”. Aquesta és la base d’allò que he explicat algun cop respecte de les persones que fan musculació. El seu treball d’entrada afavoreix la utilització dels músculs a tots els nivells. Això ja provoca un elevat consum calòric, però el millor és que el teixit muscular (en una persona que el treballa) creix bàsicament quan està en repòs, la qual cosa fa que mantinguem el metabolisme activat hores després de l’entrenament i també mantinguem la despesa calòrica corresponent a aquest treball muscular, fins i tot quan no fem res.

–Menjar, digerir i processar (10% de calories). La digestió, absorció, deglució, necessiten energia per poder-se realitzar. Si no hi ha aquesta energia això no es podria portar a terme, és per això, per exemple, que una persona en vaga de fam està en perill de mort a partir de cert moment, encara que l’estem alimentant, ja que no té energia per digerir, etc., i no pot fer-ho.

–Activitats diàries quotidianes o bàsiques (10% de calories). Tot allò que fem quotidianament, com per exemple moure’ns per casa, escriure, parlar per telèfon, rentar-nos, cuinar, etc. necessita d’aquest 10% perquè ho puguem realitzar. Notarem tots que si mai hem fet una dieta de no menjar res de res per problemes de panxa, per exemple, ens maregem de només aixecar-nos del llit, ja que el nostre organisme no té els mínims imprescindibles per funcionar.

–Exercici físic (del 15 al 30% de calories). L’exercici físic suposa com a màxim la utilització d’un terç d’allò que hem ingerit (això per als més “matxacons”, que fan spinning, fúting, aeròbic, o qualsevol activitat dirigida). La resta d’exercici que fem, de vegades sense adonar-nos que ho hem fet, com pot ser passejar, anar a comprar a peu, treure el gos, pujar a casa per les escales... s’aproparia més al 15%.

Bé, tot això és només a tall d’informació. No penseu que es facin miracles. Qui vulgui lluir ha de menjar adequadament i fer exercici. Això no es pot eliminar ni deixar de banda. Les calories es controlen fixant-nos en què mengem. Després hem d’intentar fer algun tipus d’activitat que ens ajudi a cremar-les. Tota la resta ja sabem que hi és. Aprofitem-ho millor. Si cal.