Opinió

Una varietat d’arròs per evitar morts al tercer món

Mireia Labrador i Jorge Pérez

Mireia Labrador Isern, Doctora en Genètica i Jorge Pérez-Valle, Doctor en Biotecnologia

Als països desenvolupats com el nostre, tenim la gran sort de tenir al nostre abast pràcticament tots els tipus d’aliments i podem portar una dieta variada que cobreix totes les nostres necessitats nutritives. Desgraciadament aquesta no és la realitat en moltes altres regions on els cereals són la base de l’alimentació i on no és possible seguir una dieta equilibrada, la qual cosa provoca, en certs casos, greus deficiències alimentàries.
L’arròs és la base de la dieta de més de 800 milions de persones en tot el món, i com la resta de cereals, encara que ens aporti una bona quantitat de calories, és pobre en nutrients. L’arròs conté molt poc ferro, poca lisina (que és un dels aminoàcids essencials), i el que és més important, no té betacarotè, un element indispensable per a la fabricació de vitamina A. Aquesta vitamina és essencial per al correcte funcionament del nostre cos. La vitamina A està implicada en la formació d’anticossos i, per tant, ens ajuda a tenir resistència davant les infeccions. També participa en la formació del teixit ossi, entre d’altres, i té un paper vital en la visió. Aquesta vitamina també es coneix com retinol, ja que genera els pigments necessaris per al correcte funcionament de la retina, per això una deficiència severa de vitamina A pot provocar una destrucció de la còrnia finalitzant, en els pitjors casos, en una ceguera total i irreversible. La població més propensa a dèficit de vitamina A són els infants que viuen en països subdesenvolupats, principalment en el sud-est asiàtic. Segons Unicef, genera més d’1 milió de morts infantils a l’any i uns 500.000 casos de ceguera en nens (el 50% d’ells moren aquell mateix any). El problema es podria solucionar amb suplements sintètics de betacarotè o bé promovent una dieta vairada, solucions que com bé podeu imaginar són molt difícils d’implantar en aquestes regions.
Per tal de resoldre aquest greu problema, els investigadors Ingo Potrykus i Peter Beyer van desenvolupar un arròs transgènic, en el qual, mitjançant l’expressió de diverses proteïnes procedents d’una varietat de blat centreamericà, s’ha aconseguit que el gra d’arròs sintetitzi betacarotè que el nostre organisme pot aprofitar per obtenir vitamina A. Van escollir l’arròs perquè és el cereal que més es consumeix i, per tant, és segurament l’opció més adient per tal de suplir aquestes deficiències nutritives. Aquest arròs, anomenat arròs daurat pel seu color groc, és capaç de generar suficient quantitat de betacarotè per satisfer les quantitats dietètiques diàries. S’ha comprovat que la ingesta diària d’una porció de 100-150 grams d’aquest arròs (50 grams en pes sec) és suficient per evitar els problemes nutricionals associats a la falta de vitamina A. A més, els estudis diuen que la seva ingesta és totalment innòcua i que el betacarotè s’incorpora eficientment a l’organisme, és a dir, l’arròs daurat funciona.
Tot i que l’arròs daurat es va crear per a finalitats humanitàries i la seva patent és lliure i gratuïta, actualment el seu consum no és possible. Això es deu a organitzacions activistes, com per exemple Greenpeace, que, probablement a causa d’una por irracional als aliments transgènics basada en el desconeixement, ha tractat de boicotejar l’ús d’aquesta varietat des del mateix moment que es va donar a conèixer, sense tindre en compte els nombrosos estudis científics que avalen l’eficiència i la manca de perills del consum d’arròs daurat.
Aquest és un clar exemple de com els progressos científics, en aquest cas d’enginyeria genètica, es poden aplicar per tractar d’evitar milions de morts innecessàries en determinades regions. Esperem que en els pròxims anys la raó s’imposi al desconeixement i que s’aprofiti el potencial de l’arròs daurat en benefici de la humanitat.

Mireia Labrador Isern és doctora en Genètica i Jorge Pérez-Valle és doctor en Biotecnologia