Opinió

Què esperem les dones del nou govern?

La jove democràcia espanyola ha viscut una etapa de la seva història sense precedents però ja tenim Govern; d'urgència, amb poques veus femenines, però ja està aquí. Hem necessitat dos processos electorals, més de 300 dies de debats televisius i trobades, desacords carregats de missatges buits entre la classe política en els quals les línies vermelles han estat les principals protagonistes. Han passat quatre estacions de l'any i el nivell de desocupació segueix desorbitat en relació amb altres països europeus. La guardiola de les pensions es quedarà buida el 2017, amb una piràmide demogràfica clarament invertida; i la LOMCE ha quedat aparcada. Però, per fi, el Govern ha començat a caminar amb un equip format per nou homes i cinc dones. I, una vegada més, la paritat no ha estat una prioritat per al Govern.

Als tertulians polítics els ha agradat carregar més les tintes en la continuïtat i reforç d'una dona amb caràcter com és Soraya Sáenz de Santamaría, a la qual el president ha posat al costat a una altra fèmina, la senyora Cospedal, que dirigirà 'en diferit' el Ministeri de Defensa que tant va criticar quan va ocupar aquest mateix càrrec una altra senyora. Ho recorden? Haurà de dedicar molt temps a la seva responsabilitat en el partit.

Fátima Báñez torna a ser ministra d'Ocupació i Seguretat Social, seguirem una legislatura més sota el mantell de la Verge del Rocío, esperant que segueixin caient bondats del cel que il·luminin el camí de la senyora Báñez? I en el Ministeri d'Agricultura seguirà al capdavant amb la mateixa cartera Isabel García Tejerina que va entrar en la passada legislatura substituint a un senyor que va emprendre viatge a Brussel•les i va servir perquè la clara manca de paritat es maquillés una mica. Però encara ens falta una altra dona, l'anomenada 'quota catalana' de Mariano. Es diu Dolors Montserrat i assumeix la cartera de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Un govern en minoria obre les portes a la resta de grups polítics a pronunciar-se i engegar les seves iniciatives. Com des de C's es fa a través de la lluita per un Pacte Nacional per la Racionalització d'Horaris i la Conciliació Laboral que serveixi per posar fi a la desigualtat entre homes i dones; un Pacte Nacional per l'Educació per promoure l'educació de nens i nenes des de la igualtat i el respecte; o que les empreses es converteixin en promotores actives d'Igualtat a través de processos de selecció més justos i plans estratègics per augmentar la representació de les dones en els consells d'administració.

Trenquem aquest sostre de vidre i que amb les mateixes lleis per a homes i dones, deixem d'estar en un plànol inferior per qüestió de sexe.

Encarni Bello

Regidora de Ciutadans (C's) Cambrils