Opinió

Dormir

Respecte del dormir, segurament que hem sentit a parlar moltes coses i totes elles diferents. Que si s’han de dormir vuit hores, que si jo amb sis ja en tinc prou, etc. Anem a puntualitzar i a definir clarament alguns aspectes.

D’entrada, no hi ha regles respecte a les hores de dormir. Hi ha persones que necessiten nou o deu hores i també altres en tenen prou amb sis o set. El més important és com et despertes pel matí. Si pots aixecar-te bé i no notes un cansament ni mental ni físic durant el dia, és que segurament dorms bé i suficient, en canvi si et costa concentrar-te i notes un baix rendiment físic, potser et convé dormir més o millor.

També hem de tenir en compte que al llarg de la vida canvien les necessitats del son. Els bebès dormen quasi tot el dia. De més adults ja no dormim tant. Les dones embarassades tenen una forta necessitat de dormir i després d’un exercici llarg i intens (marxa, cursa llarga, sortida en bici) és probable que ens costi més llevar-nos en els tres o quatre dies successius.

La quantitat i la qualitat no són el mateix, tampoc en l’àmbit de la son. Segurament, coneixem gent que és molt activa, que no paren de fer coses durant tot el dia i tenen temps per a tot. Aquestes persones dormen sis o set hores, però molt profundament. En canvi, n’hi ha que després de nou o deu hores es lleven cansats. És molt important que el dormir tingui un grau elevat de qualitat, ja que el fet de dormir malament pot comportar aspectes com:
–Accelera el procés d’envelliment.
–Augmenta la sensació d’estrès, ja que augmenta l’alliberament de cortisol, que és l’hormona de l’estrès, a les glàndules suprarrenals.
–Es redueix l’activitat metabòlica i s’afavoreix l’acumulació de greixos de reserva.
–Debilita el sistema immunològic i tenim més possibilitats de captar infeccions per virus, bacteris o fongs.
–Disminueix la capacitat de concentració i presenta problemes de memòria.
–Disminueix la secreció d’insulina pel pàncrees i pot augmentar la concentració de glucosa en sang.
–S’afavoreix la hipertensió i els problemes associats.
–Provoca alteracions nervioses, irritabilitat i nerviosisme.

Si tot això ve provocat per dormir malament, anem a veure que podem fer per millorar els nostres moments de son:
–Identifica la causa de l’insomni.
–Soluciona la teva vida: parla dels problemes, no deixis que passin.
–Respira: una respiració lenta i conscient aconsegueix el 85% de la relaxació necessària per dormir bé.
–Aprèn a relaxar-te. Hi ha tècniques molt senzilles i efectives que un mateix es pot aplicar, començant sempre per aconseguir una respiració adequada.
–Utilitza una bona estratègia mental. La cara del teu bebè, la platja, la teva parella... hem de buscar sensacions de plaer, que ens alliberin la ment.
–No et capfiquis en coses sense solució.
–Crea uns bons hàbits de son. Regularitat d’horaris, per exemple.
–Fes exercici. Però, compte, no el facis just abans d’anar a dormir, ja que no és recomanable.
–Si cal, demana ajuda externa. Hi ha especialistes que poden aconseguir guiar-te molt bé sobre què necessites per dormir bé.

Dormir bé és fonamental, és la base perquè el dia sigui profitós i amb un rendiment normal. Si ens costa, podem aprendre’n, com totes les coses.