Opinió

La cuina xinesa

La Xina és un dels pocs països on el fet de cuinar es va convertir fa segles en un art regit per principis filosòfics com el yin-yang. “Cap cuina del món ofereix tant de plaer amb tant poc”. Aquesta frase del mític viatger Marco Polo segueix ajustada a la realitat. Malgrat l’escassetat de matèries primeres, el poble xinès ha sabut, des de fa segles, extreure el millor d’uns senzills productes per donar-los el toc màgic de l’equilibri.

Els contrastos de gustos, textures i colors es materialitzen en unes preparacions i presentacions que han hagut d’esperar fins al segle XX per arribar a conquerir Europa i Amèrica.

La Xina és la nació més poblada de la terra, 1.400 milions de persones. Per la seva magnitud, són nombroses les variants culinàries, encara que fonamentalment existeixen quatre branques: pequinesa del nord, cantonesa del sud, de Xangai i de Sichuan. La primera és la més coneguda a occident, sobretot per la gran diversitat de maneres de cuinar l’ànec, que té origen en la cuina imperial de la dinastia Ming. La cuina cantonesa és la més versàtil a causa de l’abundància de matèries primeres; carn, peix, verdures, marisc i fruites, formen una cuina lleugera que és la que ha arribat a occident més fàcilment. La cuina de Xangai és la que més cuida l’aspecte estètic i de presentació. Les delícies de carn, peix i verdures al vapor, dim-sum, tota una artesania. La cuina de Sichuan condimenta a dojo els seus plats amb espècies aromàtiques, picants i colorants, a causa de la pobresa de matèries primeres.

A la cuina xinesa tot s’aprofita, no hi ha rebuig de cap mena. S’utilitzen com a ingredients elements impensables per a la mentalitat occidental i que continuen tenint avui dia categoria suprema. La famosa aleta de tauró es cotitza al mercat de Hong Kong a 2.400 euros el quilo, naturalment em refereixo a l’autèntica.

Encara que hi ha clients disposats a pagar aquestes astronòmiques xifres, qualsevol d’aquestes especialitats és molt difícil d’aconseguir.

Existeix obsessió per oferir un menjar lleuger en què frueixin més els sentits que l’estómac. Tota una filosofia.

A occident hi ha molts restaurants xinesos, però m’han dit alguns entesos que menjar aquesta cuina a la Xina i comparar-la amb la xinesa que es fa aquí és igual que menjar una paella a Finlàndia. No té res a veure.

“Si no tens gana, no donguis la culpa al teu menjar” Rabrindanat Tagore.