Opinió

El bacallà

El bacallà és un dels peixos marins més comuns i més importants des del punt de vista econòmic de Noruega. Es troba de manera molt extensa al nord de l’oceà Atlàntic i existeixen dues classes de bacallà: el migratori de l’oceà i el de les costes noruegues, anomenat també costaner. El bacallà costaner viu sobretot al fons del mar, mentre que el migratori és més viatger.
De les diferents espècies que es troben a les aigües noruegues, el bacallà de l’Àrtic de Noruega –en fase de fresar– és més important i apreciat. Passa la major part de la seva vida al mar de Barents, que hi fresa quan és adult al cap de cinc anys a 60 metres de fondària. El bacallà jove és la base principal de la pesca tradicional de bacallà de primavera ja que no acostuma a emigrar quan es troba en aigües profundes. Viu en aigües de corrents i marees a uns 600 metres de fondària.
L’existència de bacallà al mar de Barents està creixent amb molt bones condicions de salut, ja que es pesquen cada any entre 450.000 i 500.000 tones d’aquest peix. La pesca de bacallà en altres zones no està funcionant tan bé. El cultiu de bacallà en piscifactories va en augment.
El bacallà es ven fresc o congelat a rodelles, a filets o sencer, salat, fumat i esqueixat. El bacallà té un gust suau que va molt bé amb diferents tipus de guarnicions i condiments. El bacallà es desfà amb facilitat, per això és aconsellable no tallar-lo a trossos petits. La temporada millor del bacallà és: el de Noruega de l’Àrtic en fase de fresar de gener a l’abril; el bacallà de primavera d’abril a juny i el bacallà de la costa durant tot l’any.