Opinió

Cap a Puerto Rico amb 15 anys

“Es muchacho de buena vida, fama, costumbres, de arreglados procederes y conformes a la buena y christiana educación y enseñanza”

http://pares.mcu.es/

Jordi Moreno

Els treballs de catalogació i digitalització de l’Arxiu General d’Índies permeten la consulta telemàtica, dins el Portal d’Arxius Espanyols PARES, de diverses sol·licituds fetes per cambrilencs que volien viatjar a Amèrica. És el cas del jove Francesc Domènech Colom que demana llicència per anar a l’illa de Puerto Rico on ja resideix el seu germà gran Esteve. Després de presentar documentació diversa al Jutge d’Arribades de Barcelona, autoritat que controlava la navegació, comerç i passatge vers les Índies, li concedeix autorització i passaport el 7 de setembre del 1818.

El nostre Francesc va néixer el 14 d’agost de 1803, era el cinquè fill de deu germans, els seus pares Francesc Domènech Fontgivell i Maria Colom Trilla eren fills de famílies marineres, el primer nascut a Cambrils i la segona amb orígens a Riudoms. A les partides de naixements dels primers germans consta que el pare era pescador, però amb el naixement del Francesc passa a ser negociant. Aquest canvi el relacionem amb el fet que el seu segon fill Esteve sigui el primer en marxar a Puerto Rico i establir-se a la localitat de Ponce, on consta que tenia una casa de comerç. No coneixem quan hi va viatjar, però si que hi consta a l’expedient que feia anys que hi havia emigrat. Entenem que a partir de l’activitat comercial d’ambdós, en un moment donat, es plantegen enviar-hi un segon fill. A la sol·licitud d’emigració fan constar: “se halla reclamado por su hermano mayor nombrado Estevano residente en el Pueblo de Ponce en la Isla de Puerto Rico con casa de comercio a fin de que el exponente le pueda ayudar, atendido estar algo instruido en asuntos de cuentas lo que resultara no solo en beneficio del que expone si que también de sus padres”. Desconeixem l’opinió del Francesc davant la possibilitat d’haver de travessar l’Atlàntic tan jovenet i malgrat no tenir l’edat suficient per emigrar els seus pares busquen un tutor que l’acompanyi durant aquest llarg viatge: “sus padres tienen sujeto de confianza para acompañar a el recurrente a América atendido de ser de corta edad y por los documentos segundo y tercero se justifica el ser de buenas constumbres y el permiso dado por los padres y la fe de la cristiandad”.

Els tràmits de la sol·licitud d’emigració són complicats, “no obstante el exponente carece de la edad competente, gracia que espera merecer por la interseccion de vuestra excelencia”, totes les gestions es realitzen al Tribunal Reial de la Marina a Barcelona. Esteve Guinart i Joan Gavaldà mariners de la Matrícula de Tarragona són citats per donar testimoni de la veracitat de tot el que s’exposa a la petició d’emigració. També s’aporta a la causa diversos documents acreditatius com ara un certificat de l’alcalde de Cambrils d’aleshores, Miquel Bassedas Farré indicant que els pares del Francesc estan d’acord amb l’expedició del passaport i que el jove compleix tot els requisits per viatjar, “el cual es muchacho de buena vida, fama, costumbres, de arreglados procederes y conformes a la buena y christiana educación y enseñanza que sus padres con todo esmero han procurado darle”. El document porta estampat el tampó del consistori i dos escrivans públics de Riudoms li donen validesa amb les seves respectives firmes. El vicari de Cambrils Ramon Cabré aporta també una còpia de la partida de naixement del sol·licitant que és certificada convenientment per Josep Roca Marimon i Miquel Bassedas Farré, escrivans públics i reials de Cambrils.

Tot apunta que Francesc Domènech Colom finalment va viatjar a Puerto Rico, aquí li perdem la pista. Desconeixem a dia d’avui si algun dia va tornar al nostre país com a indià ric o pobre. El pare del nostre protagonista, el comerciant Francesc Domènech Fontgivell va morir a Cambrils el 24 d’octubre de 1848. Els registres parroquials de Ponce es conserven a partir de 1850, podrien aportar-nos més pistes, però no estan digitalitzats. La digitalització del registre civil de Ponce feta pels mormons confirma la presència del cognom Domènech fins a l’actualitat, però no permet establir llaços de parentiu amb els nostres Francesc i Esteve Domènech.