Opinió

RESOLUCIONS DE CONFLICTES AMB ELS CLIENTS

Estem parlant darrerament molt del servei, de la seva funció i d’allò que ha d’estar gravat a l’ADN.

Per poder crear un debat amb fonament, us plantejaré un cas que em va passar personalment fa uns diumenges que servirà per il•lustrar aquest savoir faire o l’absència d’aquest.
Vaig anar a dinar amb la meva família a un restaurant de la nostra població, bastant concorregut. Vam demanar més aviat carn perquè és un lloc que fa molt bé la brasa, però a la meva dona li va venir de gust un rap a la marinera.
Tot anava bé, fins que em va dir de provar el peix, que segons a ella no li semblava que estigués correcte. He d’explicar que habitualment per ser del ram, som bastant tolerants i fem, de més i de menys. Però al ficar-me el tros de peix a la boca, una gust amoniacal va expandir-se per tot el paladar i va restar allí durant una bona estona.

Vam comentar al cambrer que el peix feia una olor y un sabor estrany, per ser cordials, el cambrer ens va mirar i ens va dir:“Quina olor?“. Vaja, en no entendre la indirecta, li vaig dir que estava dolent i que el retirés, si us plau.  A l’estona va venir el propietari i ens va comentar que el peix no estava malament.

Podeu suposar que la meva cara va ser d’estupefacció. L’amo va rematar la jugada dient: “que podia ser que l’haguessin ficat a una part que hi havia lleixiu.” Vaig pensar que en comptes d’arreglar-ho, ho estava empitjorant. Lleixiu!

Amb la sang pujant-me per la vena, li vaig dir que em perdonés, però que era cuiner i de pare pescador i que aquell peix no estava en condicions. La resposta des de la humilitat i l’assertivitat, va ser que ell portava cinquanta anys d’ofici.  Vaig tancar la conversa perquè, com he dit, no sóc amant dels circs i respecto molt la feina dels professionals.

Be, l’anècdota em serveix per plantejar el lema que intentem inculcar a les escoles i que respon al decàleg de qualsevol que estigui  de cara al públic. D’entrada el client te la raó, sempre hem de fer cas i atendre les demandes del nostre comensal, escoltar-lo i intentar donar resposta, des de l’empatia.

Segurament una actuació més resolutiva, en primera estància, hagués estat: “disculpi, li retiro de seguida i ho comento a la cuina. Voldrà alguna altra cosa? Em sap molt de greu”. Per què? Doncs perquè és el nostre comensal i s’ha de sentir còmode, escoltat i atès. És possible que no tingui la raó o que no compleixi les expectatives, pensava que era a i se la trobat b, tot i que aquest no era el cas.  

La segona actuació és venir i dir que “ho sentim molt, que te raó, no sabem com ha pogut passar, però estem al cas i per suposat el convidem a...”.  És clar, hem de posar en valor la crítica i no enganxar-nos; el món ha canviat i la crítica és la manera d’aprendre. Està molt bé que el client ens digui que no estan en condicions unes elaboracions, pitjor hagués estat menjar-s’ho i provocar una intoxicació.

Davant de les crítiques del client no ens podem sentir ofesos y reaccionar carregant quan ens mostren les nostres pífies, perquè aquest ve a casa nostra a gaudir d’un bon àpat i no complim les expectatives. Gana per demà!
 
He de dir que finalment ens van convidar, tot i això com dèiem no traiem part de l’agror del tracte rebut.