Opinió

Els cigrons: energia i salut

El cigró és un llegum molt apreciat des de fa molts segles, però no hi ha unanimitat a l’hora d’assenyalar-ne el seu origen. Uns el situen a la conca Mediterrània i altres a l’Àsia occidental. En tot cas, es remunta a temps prehistòrics. Es té constància que els cigrons eren coneguts a l’antic Egipte, Babilònia, Pèrsia i a l’Índia, on encara es fa servir dins la medicina i malalties de la pell. Els cigrons eren l’aliment habitual dels grecs, romans i cartaginesos. Precisament, aquests últims el van introduir a Espanya. Avui dia, la producció mundial més important és a l’Índia i Pèrsia. Al sud d’Amèrica destaquen grans plantacions de cigrons a Argentina, Colòmbia i Xile.
Els cigrons són un aliment apte per a tota classe de persones. Per la seva gran aportació d’hidrats de carboni i proteïnes és molt adequat per combatre el colesterol. Per la seva riquesa en fibra, a més d’afavorir el trànsit intestinal, també ajuda a prevenir el càncer de colon. El seu contingut en àcid fòlic és molt notable i, aquesta vitamina ajuda a prevenir les malformacions fetals, pel que resulta molt adequat per a dones embarassades.
A l’hora de coure’ls, després de tenir-los en remull unes 10-12 hores amb sal grossa, s’han de tirar a l’olla amb l’aigua bullint, mai en fred. A més de bullits, els cigrons es poden menjar en cassolades caldoses a l’hivern i amanides refrescants a l’estiu. Una manera molt interessant de menjar-los és en forma de farina. Torrats en cru es trituren fins obtenir una farina molt utilitzada a l’Índia i l’Orient Mitjà, per arrebossar carn i peix o per fer-ne bunyols, pastissos i coques.