Els cigrons: energia i salut
El cigró és un llegum molt apreciat des de fa molts segles, però no hi ha unanimitat a lhora dassenyalar-ne el seu origen. Uns el situen a la conca Mediterrània i altres a lÀsia occidental. En tot cas, es remunta a temps prehistòrics. Es té constància que els cigrons eren coneguts a lantic Egipte, Babilònia, Pèrsia i a lÍndia, on encara es fa servir dins la medicina i malalties de la pell. Els cigrons eren laliment habitual dels grecs, romans i cartaginesos. Precisament, aquests últims el van introduir a Espanya. Avui dia, la producció mundial més important és a lÍndia i Pèrsia. Al sud dAmèrica destaquen grans plantacions de cigrons a Argentina, Colòmbia i Xile.
Els cigrons són un aliment apte per a tota classe de persones. Per la seva gran aportació dhidrats de carboni i proteïnes és molt adequat per combatre el colesterol. Per la seva riquesa en fibra, a més dafavorir el trànsit intestinal, també ajuda a prevenir el càncer de colon. El seu contingut en àcid fòlic és molt notable i, aquesta vitamina ajuda a prevenir les malformacions fetals, pel que resulta molt adequat per a dones embarassades.
A lhora de courels, després de tenir-los en remull unes 10-12 hores amb sal grossa, shan de tirar a lolla amb laigua bullint, mai en fred. A més de bullits, els cigrons es poden menjar en cassolades caldoses a lhivern i amanides refrescants a lestiu. Una manera molt interessant de menjar-los és en forma de farina. Torrats en cru es trituren fins obtenir una farina molt utilitzada a lÍndia i lOrient Mitjà, per arrebossar carn i peix o per fer-ne bunyols, pastissos i coques.
Els cigrons són un aliment apte per a tota classe de persones. Per la seva gran aportació dhidrats de carboni i proteïnes és molt adequat per combatre el colesterol. Per la seva riquesa en fibra, a més dafavorir el trànsit intestinal, també ajuda a prevenir el càncer de colon. El seu contingut en àcid fòlic és molt notable i, aquesta vitamina ajuda a prevenir les malformacions fetals, pel que resulta molt adequat per a dones embarassades.
A lhora de courels, després de tenir-los en remull unes 10-12 hores amb sal grossa, shan de tirar a lolla amb laigua bullint, mai en fred. A més de bullits, els cigrons es poden menjar en cassolades caldoses a lhivern i amanides refrescants a lestiu. Una manera molt interessant de menjar-los és en forma de farina. Torrats en cru es trituren fins obtenir una farina molt utilitzada a lÍndia i lOrient Mitjà, per arrebossar carn i peix o per fer-ne bunyols, pastissos i coques.