La ceba, bona fins lúltima capa
Malgrat ser una hortalissa modesta i constatada durant molt de temps com menjar de pobres o contigo pan y cebolla, la ceba no només ha estat anomenada pels poetes i escriptors, sinó que ha sigut i és encara, un excellent remei medicinal natural i un complement nutritiu molt valuós.
La ceba és oriünda de Pèrsia on la consideraven una planta màgica i sagrada. Lestudi de les inscripcions trobades a les tombes faraòniques deixen constància de la presència daquesta hortalissa a lantic Egipte, que servia daliment als constructors de les piràmides i els faraons les oferien als seus déus. De la civilització egípcia van passar a la grega i a la romana. A lEdat Mitjana era un aliment imprescindible que tant podia formar part dels menjars de palau com dels menús més modestos.
La ceba es consumeix a tot el món per la facilitat dadaptació a tots els climes. És molt nutritiva, té una gran versatilitat a la cuina i amaga una font de salut entre les seves capes.
Pels casos destrenyiment existeix un remei molt efectiu: es talla una ceba a rodelles, es fa bullir amb mig litre daigua i una cullerada sopera de mel. Quan la ceba és cuita, es cola. Sha de prendre una tassa al matí en dejú i una abans danar a dormir. La ceba menjada cuita repercuteix favorablement a fer una bona digestió. També és aconsellable menjar ceba crua, ja que resulta un excellent desinfectant intestinal. Per digerir bé la ceba i evitar que no torni, sha desclovellar amb els dits mai amb el ganivet, fer-ne trossets i deixar-los en vinagre una bona estona. També hi ha la solució del cop de puny. Bon profit!
La ceba és oriünda de Pèrsia on la consideraven una planta màgica i sagrada. Lestudi de les inscripcions trobades a les tombes faraòniques deixen constància de la presència daquesta hortalissa a lantic Egipte, que servia daliment als constructors de les piràmides i els faraons les oferien als seus déus. De la civilització egípcia van passar a la grega i a la romana. A lEdat Mitjana era un aliment imprescindible que tant podia formar part dels menjars de palau com dels menús més modestos.
La ceba es consumeix a tot el món per la facilitat dadaptació a tots els climes. És molt nutritiva, té una gran versatilitat a la cuina i amaga una font de salut entre les seves capes.
Pels casos destrenyiment existeix un remei molt efectiu: es talla una ceba a rodelles, es fa bullir amb mig litre daigua i una cullerada sopera de mel. Quan la ceba és cuita, es cola. Sha de prendre una tassa al matí en dejú i una abans danar a dormir. La ceba menjada cuita repercuteix favorablement a fer una bona digestió. També és aconsellable menjar ceba crua, ja que resulta un excellent desinfectant intestinal. Per digerir bé la ceba i evitar que no torni, sha desclovellar amb els dits mai amb el ganivet, fer-ne trossets i deixar-los en vinagre una bona estona. També hi ha la solució del cop de puny. Bon profit!