Opinió

Origen del restaurant? Primera part

El restaurant tal i com el coneixem avui és un establiment públic on se serveixen menjars i begudes consumides en el mateix local a canvi d’un preu establert.
Les primeres rutes per comerciar, els viatges i els desplaçaments per terres foranes, van generar la necessitat de donar menjar i beure al viatger que feia nit fora de casa seva.
Això respon en un primer estadi a la nostra pregunta. Vol dir que a les primeres civilitzacions existien espais on poder menjar i beure. A Mesopotàmia, Egipte o Grècia, existien uns establiments que portaven el nom de tavernes, uns menjadors públics o hostalatges on se servia als viatgers alguna cosa per poder menjar acompanyat amb beguda, a canvi d’un desemborsament econòmic.
Ja en aquelles primeres tavernes es van començar a marcar divisions per estrats socials, això implica que hi havia tavernes per a classes socials baixes i unes altres per a les altes, i de vegades se’ls atribuïen diferents noms.
En l’època romana s’expandeix el concepte de taverna i comença a evolucionar i generar diversos tipus de tavernes que responien a l’oferta que oferien i a quin públic anaven dirigides.
La thermopalia era una taverna que respon al concepte restaurant al qual estem més acostumats, això vol dir que oferien menjar calent en taules o a la barra acompanyat de vi.
La cauponade era una taverna que podíem considerar a dia d’avui com un fast food de l’època, on servien elaboracions fredes que es menjava dempeus, per a la gent de pas.
La popinade era la taverna amb un concepte més informal, on s’oferia menjar amb espectacle (de vegades podien ser més aviat cases de barrets).
A les tavernes de les primeres civilitzacions l’oferta era reduïda, s’oferia unes elaboracions per menjar sense opció a triar. Es compartia l’àpat en grans taula comunes, hi existia un horari fix i limitat, i funcionava a través d’un preu global pel servei donat.
En l’edat mitjana a aquest tipus d’establiment se’l va seguir anomenant taverna i quan existia possibilitat de pernoctar es denominava posada.
En aquesta època van sorgir els gremis, marcant l’especialització segons el tipus de servei o elaboració que en ell s’oferia. Aquests gremis tenien com a objectiu equilibrar l’oferta i la demanda a través de l’anul•lació de la competència.