Opinió

Arrossos

En aquest país hi ha molta gent que és aficionada a menjar arròs, fins i tot hi ha autèntics fanàtics. Hi ha moltes maneres de fer un arròs… És evident que aquestes formes s’han anat reduint i canviant aquests últims anys a causa del turisme en una sola fórmula. Els turistes estrangers creuen que en aquests rodals només hi ha una recepta per a menjar arròs que és la paella valenciana; recepta que s’ha imposat, tot i que el que se serveix amb aquest nom i en alguns restaurants no té res a veure amb l’autèntic plat, sinó que generalment no és ni paella ni és valenciana.
Posats a parlar de l’arròs, faré una petita referència –segons el meu humil criteri– a un dels més excel•lents plats d’arròs que es pot presentar i que està pràcticament abolit en els moments actuals. Em refereixo a l’arròs de cabra, crustaci que en castellà anomenem centollo. És un animal d’aspecte ferotge i amb cara de pocs amics. La llagosta i el llamàntol –al tenir una forma més allargada i més encotillada, no ho semblen tant– però tots dos són d’una qualitat gustativa excel•lent. Hi ha persones que no saben menjar crustacis, en aquest cas la cabra. És gairebé segur, però, que per a un menjador de crustacis, la cabra és ideal. No té pas gaire carn i cal anar a buscar-la, després de trencar la clova, en els racons més profunds i complicats. Per arribar-hi cal deixar de banda la noció del temps i dedicar-se a la recerca de la substància. Cal ser pacient, tenaç i metòdic. La paciència tot ho abasta.
Aquest arròs, amb quatre pèsols dels temps, reforçat amb aquest impressionant monstre que no té gaire accés fàcil, l’arròs que en surt amb aquesta combinació és més aviat lleuger però mai tan fluix com el que se sol fer amb altres cloves de mar. L’arròs que hom arriba a fer amb la cabra té un perfum incomparable. Els arrossos més bons no són mai els que es mengen pels talls, sinó aquells en què els grans són el més important.