Opinió

Precariat turístic

Som a la primera quinzena d’agost quan Cambrils arriba a un dels màxims d’ocupació, les terrasses són plenes i els restaurants arriben al seu màxim. Des de l’inici de l’activitat del turisme a Cambrils fins a l’actualitat, s’han experimentat canvis en el sector. Però hi ha aspectes que encara es perpetuen actualment. Quan s’acaba la temporada, sempre sentim valoracions dels representants del sector sobre canvis respecte a anys anteriors, tendències de futur i possibles queixes a l’administració. Però fixeu-vos que els qui fan les valoracions sempre són representants dels sectors de la patronal, hotelers, restauradors o del sector dels càmpings. Aleshores és quan possiblement apareixen les declaracions dels sindicats UGT i CCOO. Els mateixos que aplaudien la posada en funcionament del model BCN World (ja abans de la modificació recent) que suposaria l’aterratge a la zona de les draconianes condicions laborals dels grans resorts del joc que hi ha a altres esferes. Com és que els manters de Barcelona tenen representants sindicals i en canvi el col•lectiu de treballadors del turisme no?
En un municipi sense indústria, el turisme ha suposat l’autèntica transformació de Cambrils, ens hem acostumat a un model de mercat laboral estacional com el de tants municipis de costa. Aquest factor aconsegueix una oferta laboral molt important però de menor qualitat que en altres sectors. Joves estudiants o d’altres edats que saben que l’època estival els donarà aquells ingressos temporals per a la resta de l’any. La societat cambrilenca assumeix el rol de subministrador de mà d’obra al sector, però sense creure amb la necessitat de formar-se en aquest àmbit. Resulta revelador que durant més de 30 anys d’existència de l’Escola d’Hoteleria, el percentatge d’alumnat cambrilenc ha estat mínim. La primera escola d’hoteleria pública de Catalunya ha tingut poca incidència en la població laboral cambrilenca, que ho ha vist prescindible. Un cas local que es pot extrapolar a un model de país, que encara aposta poc per la formació. La temporalitat laboral ofereix una precarització laboral del sector, però actualment no és molt més diferent del que anomenem precariat que si al principi afectava els joves, s’ha anat ampliant a totes les franges d’edat i a tots els sectors. Com en tantes societats que viuen del turisme, s’ha configurat una massa de treballadors amb poca o escassa formació en el sector, que sempre acceptaran unes condicions laborals austeres amb més facilitat. Mentre a França s’ha mobilitzat el país en contra d’una llei laboral millor que l’espanyola, aquí la gent es mou per salvar algun analfabet d’un programa de televisió on es premia el més cap de soca. El nostre municipi es troba en una fase demogràfica diferent de la de la bombolla, veurem quina afectació té en el mercat laboral. Idescat ens aporta unes dades en què el padró cambrilenc viu una balança migratòria negativa. Des del 2007 l’arribada d’immigrants va començar a caure i a partir del 2013 el saldo migratori és negatiu. Cal recordar que el 2000 vam arribar als 20.000 habitants, i el 2008 ja superàvem els 30.000, mentre que actualment vivim un lleuger descens, impensable fa pocs anys. A més de la punxada de la bombolla i els efectes de la crisi, sempre hi ha hagut una tradicional fugida de joves cambrilencs amb estudis superiors cap a l’àrea metropolitana o a altres països. Aquí quan parlem de dades d’atur sempre s’oblida la colònia emigrada amb espectacular creixement en els darrers anys. Molts d’ells amb estudis universitaris, investigadors i altres, que són rebuts per unes societats que sí aposten per la formació i la innovació. Allí saben que el país geriàtric d’Europa atendrà els seus jubilats de sol a sol, amb disciplinats però poc formats cambrers.

Destacat: La societat cambrilenca assumeix el rol de subministrador de mà d’obra al sector, però sense creure amb la necessitat de formar-se en aquest àmbit