Opinió

La germana petita del calamar

En l’època dels guisats i les cassoles, m’agradaria parlar de la canana, un mol•lusc que viu sota l’ombra del seu germà gran, però que és una delícia. A la nostra cuina hi ha molts plats que porten calamars... o porten cananes? Les cananes són com les germanes pobres del calamar: són menys gustoses i s’han de coure una mica més. Per això són més adequades per fer-les a la cassola que no pas fregides o a la planxa.
Però, quina diferència hi ha entre el calamar i la canana? La canana és una espècie emparentada amb el calamar, però la principal diferència és la mida de l’aleta, que és una mica més curta i ampla. N’hi ha de dues classes, una de més rosa i l’altra més fosca, i se’n pesquen tot l’any. Com que és molt abundant, la pesca que es fa per arrossegament no està reglamentada, com tampoc ho està la mida. De vegades les podreu veure saltant sobre l’aigua quan fan migracions entre el fons i la superfície, sobretot per alimentar-se. En aquest sentit, cal dir que la canana és una espècie depredadora que s’alimenta de crustacis, peixets i popets petits, de manera que és molt adequada per preparar plats caldosos, com l’arròs, amb un bon sofregit i allargant-ne la cocció suaument perquè s’amoroseixi...
Podreu trobar cananes tot l’any a les peixateries i tindreu la seguretat que és un producte fresc i de proximitat.