La germana petita del calamar
En lèpoca dels guisats i les cassoles, magradaria parlar de la canana, un mollusc que viu sota lombra del seu germà gran, però que és una delícia. A la nostra cuina hi ha molts plats que porten calamars... o porten cananes? Les cananes són com les germanes pobres del calamar: són menys gustoses i shan de coure una mica més. Per això són més adequades per fer-les a la cassola que no pas fregides o a la planxa.
Però, quina diferència hi ha entre el calamar i la canana? La canana és una espècie emparentada amb el calamar, però la principal diferència és la mida de laleta, que és una mica més curta i ampla. Nhi ha de dues classes, una de més rosa i laltra més fosca, i sen pesquen tot lany. Com que és molt abundant, la pesca que es fa per arrossegament no està reglamentada, com tampoc ho està la mida. De vegades les podreu veure saltant sobre laigua quan fan migracions entre el fons i la superfície, sobretot per alimentar-se. En aquest sentit, cal dir que la canana és una espècie depredadora que salimenta de crustacis, peixets i popets petits, de manera que és molt adequada per preparar plats caldosos, com larròs, amb un bon sofregit i allargant-ne la cocció suaument perquè samoroseixi...
Podreu trobar cananes tot lany a les peixateries i tindreu la seguretat que és un producte fresc i de proximitat.
Però, quina diferència hi ha entre el calamar i la canana? La canana és una espècie emparentada amb el calamar, però la principal diferència és la mida de laleta, que és una mica més curta i ampla. Nhi ha de dues classes, una de més rosa i laltra més fosca, i sen pesquen tot lany. Com que és molt abundant, la pesca que es fa per arrossegament no està reglamentada, com tampoc ho està la mida. De vegades les podreu veure saltant sobre laigua quan fan migracions entre el fons i la superfície, sobretot per alimentar-se. En aquest sentit, cal dir que la canana és una espècie depredadora que salimenta de crustacis, peixets i popets petits, de manera que és molt adequada per preparar plats caldosos, com larròs, amb un bon sofregit i allargant-ne la cocció suaument perquè samoroseixi...
Podreu trobar cananes tot lany a les peixateries i tindreu la seguretat que és un producte fresc i de proximitat.