Opinió

Climes del món: classificació climàtica de Köppen

Continuem amb els grups de la classificació de Köppen per endinsar-nos en la següent tipologia climàtica, la D, de climes continentals amb hiverns molt freds. I què significa? Perquè ens en fem una idea, les zones on existeix aquest grup tenen temperatures mitjanes (en endavant, Tm) en els mesos més freds que són inferiors als -3ºC, i en els mesos més càlids superiors als 10ºC (però no excessivament massa més altes). És, doncs, una tipologia amb una gran amplitud tèrmica perquè no hi influeix presència oceànica, per tant els intervals entre temperatures mínimes i màximes poden ser molt amplis.
Les subcategories d’aquest grup tenen el mateix patró que en el grup C explicat el mes passat. Les segones lletres s, w i f que marquen el règim de precipitacions i les terceres lletres a, b i c segons les temperatures mitjanes i la seva continuïtat. Però hi afegim una quarta lletra en aquest tercer grup que és la d, la qual significa que durant 3 (o menys) mesos la Tm és inferior a -10ºC, fins i tot poden arribar als -40ºC.
D’aquesta manera ens trobem amb quatre subagrupacions climàtiques dels climes continentals:
•    Dfa, Dwa, Dsa: climes continentals d’estius càlids, amb hiverns molt freds i estius càlids, i els podem trobar en zones del nord-est dels Estats Units i de la Xina, a Corea o al nord del Japó.
•    Dfb, Dwb, Dsb: climes continentals d’estius frescos, amb hiverns molt freds també i estius més frescos que l’anterior grup. És un clima més típic del centre i est d’Europa i part de Rússia.
•    Dfc, Dwc: continental subàrtic o boreal, amb hiverns molt freds i llargs, i estius freds i curts, com a l’interior del Canadà, Alaska i gran part de la Sibèria.
•    Dfd, Dwd: climes continentals subàrtics amb hiverns extremadament freds, precisament són els hiverns més freds de l’hemisferi nord i poden durar fins a 9 mesos. Al maig i setembre hi ha una mena de transició a l’estiu molt curta però que es fa notar, ja que les temperatures pugen considerablement. Aquesta tipologia només existeix al nord-est de Sibèria.

Resum climatològic maig
Un maig sec
El mes de maig ha estat un mes normal pel que fa a les temperatures i un pèl sec en el règim de precipitacions. La temperatura mitjana ha estat de 17,3ºC, 1,7ºC inferior al maig del 2015. La mínima va ser de 7,9ºC el dia 1 a causa de l’entrada de vent del nord, que va fer baixar lleugerament les temperatures d’arreu. Per contra, la temperatura màxima s’ha registrat el dia 31 amb 27,4ºC.
La precipitació ha estat força baixa, amb poc més de 23 mm. Bona part de la pluja va caure entre els dies 6 i 11 a causa d’una depressió situada a l’oest de la península Ibèrica, que va provocar diferents episodis de precipitacions a tot el territori fins gairebé el dia 16.
El vent ha estat més suau durant el mes de maig, tot i així s’han donat dos episodis amb ràfegues de vent poc destacables que no han superat els 50 km/h. La direcció predominant és de NNW.

Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).