Opinió

Climes del món: classificació climàtica de Köppen

Aquest mes toca parlar del tercer grup de la classificació climàtica corresponent a climes temperats o de latituds mitjanes. En aquests climes les temperatures mitjanes (en endavant, Tm) a l’hivern poden oscil•lar entre els -3ºC i els 18ºC en mesos freds, i superar els 10ºC de temperatura mitjana en mesos més càlids.
Com en l’anterior article de climes desèrtics, aquí també trobem dues subcategories marcades per una lletra que indica el règim de pluges o de temperatures. Primer, es marca el règim de pluges amb les lletres: s –estius secs on no hi plou ni 1/3 part de la pluja en els mesos més humits–, w –hiverns secs on hi plou tant sols 1/10 part de la pluja del mes més humit– i la f –humits, que hi ha precipitació constant tot l’any–. Seguidament, les Tm marquen la tercera subclassificació climàtica a partir de: a com a subtropical, amb estius calorosos amb Tm superior als 22ºC i almenys 4 mesos amb Tm superiors als 10ºC, b com a temperat, amb estius amb Tm inferiors a 22ºC però més de 4 mesos amb Tm superior als 10ºC, i c com a freds, estius freds i menys de 4 mesos amb Tm que superin els 10ºC.
Tot això dona lloc a set subagrupacions climàtiques corresponents a aquest clima:
•    Cfb: marítim de costa occidental, amb hiverns freds i temperats i estius frescos, i precipitacions distribuïdes al llarg de tot l’any. S’ubica a la façana atlàntica europea, nord-oest dels Estats Units, sud de Xile i Nova Zelanda.
•    Cfc: marítim subàrtic, amb hiverns molt freds i estius bastant freds, i pluges concentrades a l’hivern. Es troba a continuació del Cfb conforme ens apropem als pols, com per exemple a Islàndia, nord de Noruega o sud de l’Argentina.
•    Csa: mediterrani, amb hiverns temperats i estius secs i càlids, on les pluges cauen principalment a l’hivern o tardor/primavera. S’ubica a la costa occidental dels continents entre els 30 i 40º de latitud, com la conca Mediterrània, zones de l’interior de Califòrnia i zones del sud d’Austràlia.
•    Csb: mediterrani amb estius frescos, amb hiverns freds i temperats, i estius secs i frescos. Es troba en zones com el centre de Xile, costa central de Califòrnia o terres altes de l’interior de la península Ibèrica (a partir dels 1.000 metres).
•    Cfa: subtropical humit, amb hiverns freds o temperats i estius humits i càlids, i precipitacions repartides durant tot l’any. Normalment s’ubiquen a l’interior i costa est dels continents entre els 20 i 30º de latitud, com al sud-est de la Xina, el sud del Japó, l’est d’Austràlia o el sud-est dels Estats Units.
•    Cwa: subtropical amb hivern secs, on els hiverns són freds i els estius càlids, i l’estació més seca és l’hivern. Es troba a la costa est d’Àsia principalment, zones de la Xina o la costa est del Japó.
•    Cwb: temperat amb hiverns secs, amb hiverns també freds i molt secs, i estius frescos i plujosos. Aquest clima es troba als tròpics en zones altes, com a l’interior de l’Argentina.

Resum climatològic abril
Un abril plujós
El mes d’abril s’ha qualificat com a normal pel que fa a les temperatures mitjanes i plujós. La temperatura mitjana ha estat de 14,3ºC, gairebé 1ºC menys respecte a l’abril de l’any passat. La temperatura mínima registrada va ser el dia 26 amb 6,3ºC, i la màxima va superar els 24ºC el dia 17 arran de l’entrada d’un flux d’aire nord-africà que va fer augmentar les temperatures a gairebé tot el país.
La precipitació ha superat els 55 mm distribuïda durant tot el mes amb tres episodis diferents: el primer entre els dies 4 i 5 en què van caure més de 30 mm, el segon entre els dies 20 i 23 d’abril, i el tercer en els darrers dies del mes.
Pel que fa el vent, hi ha hagut tres episodis durant tot el mes, dels quals cal destacar el del 30 d’abril quan les ràfegues arribaven als 50 i 60 km/h. La direcció predominant és de NNW.

Dades extretes del Servei Meteorològic de Catalunya. Estació Automàtica (XEMA) U6 de Vinyols i els Arcs (Casa Sant Josep, La Salle).